Новости

Teorijski i književnokritički razgovori

29.6.2017

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 5. jula 2017. u 12 časova. Tim povodom doc. dr Marina Milivojević Mađarev održaće predavanje na temu Junaci farse na putu ka građanskoj drami – teorijsko razmatranje žanrovskih promena u delu Aleksandra Popovića od 1984. do 1994. godine.

Aleksandar Popović od početka osamdesetih godina sve češće piše komade u kojima elemente farse spaja sa strukturom građanske drame. Osim likova sa krajnje periferije, u svoje drame uvodi i lica iz građanskog miljea. Marina Milivojević Mađarev će ispitati koje elemente strukture građanske drame pisac spaja sa elementima farse i kako ove promene u načinu pisanja Aleksandra Popovića korespondiraju sa promenama društvenog konteksta sredinom osamdesetih godina (oštra kritika socijalističkog sistema, preispitivanje dotadašnjeg viđenja Drugog svetskog rata i posleratne istorije, kao i uspon ideje o obnovi nacionalno-građansko-buržoaskog društva). Predavanje se bazira na analizi drama koje se po različitim osnovama smatraju reprezentativnim za ovaj period: Mrešćenje šarana, Pazarni dan, Bela kafa i Tamna je noć.

Doc. dr Marina Milivojević Mađarev diplomirala je na Katedri za dramaturgiju na FDU 1992. godine, gde je magistrirala 1997. godine i doktorirala 2008. godine. Autorka je knjiga Biti u pozorištu (Dejan Mijač, Slobodan Unkovski i Dušan Jovanović – rediteljski stilovi u JDP-u) i Fantastika u dramama Vladimira Velmar-Jankovića. Od 1999. do 2011. godine radila je kao dramaturg u JDP-u. Sarađivala je sa značajnim rediteljima iz zemlje i inostranstva i uređivala programe za predstave i posebna izdanja. Od oktobra 2011. godine radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (trenutno je u zvanju docenta). Autorkine drame za decu izvođene su u profesionalnim pozorištima u Beogradu i Novom Sadu. Primenom kreativne drame u radu sa mladima bavi se od 1992. godine. Urednica je Vodiča kroz kreativni dramski proces. Objavila je brojne teatrološke eseje u pozorišnim časopisima i zbornicima u zemlji i inostranstvu. Članica je uredništva pozorišnog časopisa Scena. Bila je selektorka 60. i 61. festivala Sterijino pozorje. Piše o pozorištu za nedeljnik Vreme.