Новости

Obeležavanje jubileja „Veliki rat i književnost – Priče o piscima: Bojić i Dis“

16.5.2017

 

Tribinski progam „Veliki rat i književnost – Priče o piscima: Bojić i Dis, obeležavanje jubileja“ predstaviće ne samo priče o ova dva velikana naše književnosti, već i širi kontekst u kome su se našli. Program aktualizuje, rasvetljava i prati: biografiju i učešće oba pesnika u ratnom stradanju; njihovo učešće u kulturnom i javnom životu na Krfu i stvaralačke priloge u Krfskom zabavniku. Program će publikovati nove i do sad malo poznate činjenice iz njihovog ličnog i društvenog života u sudbinskim istorijskim okolnostima za srpski narod; susrete oba pesnika sa drugim kulturnim i javnim radnicima u tom periodu; značaj njihovog ličnog i umetničkog angžovanja u formiranju nacionalne svesti i patriotskog osećanja i vrednosti; etički diskurs intelektualaca i umetnikȃ u presudnim istorijskim okolnostima.


Ponedeljak, 15. 5. u 19.00 Zadužbina Ilije Kolarca
Kulturno-istorijski kontekst Bojića i Disa
Učestvuju: Jovan Delić, Svetlana Šeatović, Ratomir Damjanović, Vesna Kapor

Milutin Bojić i Vladislav Petković Dis su stvarali u u dinamičnom vremenu u kojem je Srbija ubrzanim tempom usvajala tekovine novoga veka. U tom procesu srpska književnost (posebno poezija) imala je predvodničku ulogu. U susticaju različitih poetika dvojice pesnika može se iščitati dramatični odnos tradicije, zahtevȃ modernog vremena i burnih istorijskih prilika (Aneksiona kriza, balkanski ratovi, Prvi svetski rat), koje su presudno odredile život i stvaranje čitavog jednog književnog pokolenja. Milutin Bojić i Vladislav Petković Dis su stvarali u u dinamičnom vremenu u kojem je Srbija ubrzanim tempom usvajala tekovine novoga veka. U tom procesu srpska književnost (posebno poezija) imala je predvodničku ulogu. U susticaju različitih poetika dvojice pesnika može se iščitati dramatični odnos tradicije, zahtevȃ modernog vremena i burnih istorijskih prilika (Aneksiona kriza, balkanski ratovi, Prvi svetski rat), koje su presudno odredile život i stvaranje čitavog jednog književnog pokolenja.


Utorak, 16. 5. u 19.00 Biblioteka „Milutin Bojić“
Bojić i Dis kao inovatori – simbolističkog, religioznog i patriotskog
Učestvuju: Predrag Petrović, Marko Radulović; moderator Nemanja Karović

Izazov kulturno-istorijskog trenutka je od dvojice pesnika zahtevao više nego poetički odgovor. U vremenu kada je poetska reč prelazila granice književnosti, i aktivno učestvovala u društvenim procesima, i Bojić i Dis su svojom poezijom pokušali da ukažu na promene koje je donelo novo doba a koje su duboko osećali. Rušeći granice pesničkih žanrova, oni su istovremeno otvarali nove izražajne i tematske mogućnosti u srpskoj poeziji i jeziku, a time i u kulturno-istorijskoj samospoznaji jednog naroda. Poseban pečat ovom pregnuću dalo je njihovo učešće u odsudnim časovima nacionalnog oslobođenja.


Sreda, 17. 5. u 19.00 Studentski kulturni centar (SKC)
„Odnekud ga nose uzburkani valiˮ – 100 godina od Disove smrti
Učestvuju: Aleksandar Jerkov, Jana Aleksić i Tomislav Marinković; moderator Nikola Marinković

Na stogodišnjicu od pesnikove tragične smrti vreme je postavimo smelo pitanje: da li je i koliko dvadeseti vek u srpskoj poeziji Disov vek? Koliko veliki pesnici koji će pisati u godinama nakon Disovog nestanka zaista duguju njegovoj poeziji? U kojoj meri su „Naši dani“ spomenik Disove epohe, koliko književno-istorijska činjenica, a koliko znače u svesti generacijȃ čitalaca? Odgovori na ova i druga pitanja će pokazati da li će i u 21. veku pesnik Dis biti ,,među svojima“.


Petak, 19. 5. u 19.00 Biblioteka Milutin Bojić
„Stojte galije carske“ – Obeležavanje dana rođenja Milutina Bojića
Učestvuju: Aleksandar Petrov, Bojan Ðorđević i Marko Avramović; moderator Svetlana Šeatović

Ima li stiha koji glasovitije i postojanije traje u javnoj i kulturnoj svesti srpskog naroda? Ima li pesme koja je kao Plava grobnica ukazala na punu meru srpske istorijske tragedije u 20. veku? Ipak, ogrešili bismo se prema Milutinu Bojiću ako bismo njegovu složenu pesničku i stvaralačku figuru zaklonili jednom savršenom, ali ipak samo jednom, pesmom iz bogatog i raznovrsnog opusa. Pesnikov rođendan je odgovarajuća prilika da se na njegovo delo uputi jedan potpuniji analitički književno-istorijski, pa i dokumentarni pogled, koji neće biti lišen novih vrednovanja njegovog dela.

Savetnik za tribine o Bojiću: Svetlana Šeatović; savetnik za tribine o Disu Predrag Petrović; saradnici na programu: Nikola Marinković, Nemanja Karović, Sanja Vuković, Milomir Gavrilović, Dejan Vojvodić i Pavle Živković.

Urednik programa: Vesna Kapor

Program je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja; realizacija Srpsko prosvetno i kulturno društva (SPKD) „Prosvjeta“ Beograd.

Zahvaljujemo se ustanovama: Zadužbina „Ilije M. Kolarca“, Biblioteka „Milutin Bojić“ i Studentski kulturni centar.