Новости

Poziv za prijavu izlaganja za međunarodni naučni skup Desničini susreti 2017

4.5.2017

 

Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije i Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo pisaca i Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ u saradnji s Institutom za književnost i umetnost iz Beograda objavljuju da će se Desničini susreti 2017: Smrt u opusu Vladana Desnice i evropskoj kulturi – poetički, istorijski i filozofski aspekti, posvećeni pedesetoj godišnjici Desničine smrti, održati u Zagrebu, u Hrvatskom društvu pisaca i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 15. i 16. septembra, te u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom. Skup se održava u okviru dvogodišnjeg međudržavnog bilateralnog projekta „Desničini susreti i hrvatsko-srpski/srpsko-hrvatski interkulturalizam“ (2016–2017).

U Desničinom opusu, kao i u evropskoj kulturi, „smrt“ je jedna od ključnih tema, što nesumnjivo opravdava odluku da se izdvoji kao poseban predmet rasprave. Cilj je Desničinih susreta 2017 da kritički preispitaju ovu, ključnu egzistencijalnu činjenicu sa stanovišta poetičkih, istorijskih i filozofskih tumačenja, antropoloških spoznaja te biomedicinskih pristupa, kako u umetničkom delu Vladana Desnice, tako i u evropskoj kulturi.

Inter- i transdisciplinarno otvorena savremena istorijska nauka kao i razni pravci unutar drugih društvenih i humanističkih nauka istražuju temu smrti kao etnološko-antropološki, kulturni i društveni fenomen, usredsređujući se na istoriju smrti, doživljaj smrti, strah od smrti i brojne druge aspekte (npr. poimanje transcendentnog i reprezentacije smrti, pogrebni običaji, prakse tugovanja i sećanja itd.). Filozofija i teorija književnosti susreću se s književno-umetničkim diskursom o smrti kao činjenicom koja stoji na granici bitka i nebitka, finalnosti i večnosti, duhovnog i materijalnog te na procepu iskustvenog i nadiskustvenog. S druge strane, prirodne nauke fenomen smrti pokušavaju da posmatraju u racionalnim okvirima, a s njima korespondiraju različiti pravci u humanističkim i društvenim naukama. Desničini susreti 2017, koji spajaju temu i motiv smrti u osobenom opusu autora s bogatom evropskom tanatološkom tradicijom, jedinstvena su prilika da se opisane spoznaje (inter)disciplinarno uporede i kritički propitaju, bilo da se radi o primenjenim studijama slučajeva ili širim teorijskim pristupima problematici.

Prijave i sažetke do 2000 slovnih mesta treba dostaviti do 30. aprila 2017. Do 15. maja Pripremni odbor Desničinih susreta odlučiće o prihvaćenim prijavama. Radni su jezici skupa srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski. Učesnicima će se podmiriti troškovi smeštaja i boravka u Hrvatskoj.

Kopredsedavajući Desničinih susreta 2017 su: dr Bojan Jović, naučni savetnik i direktor Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i prof. dr Drago Roksandić, rukovodilac Programa Desničini susreti. Sekretari Pripremnog odbora su: dr Vladan Bajčeta i Matko Globačnik.


Obaveštenja i prijave:
bajcet@yahoo.com
mglobacn@gmail

Preuzmite poziv ovde.