Новости

Predavanje Ane Čugurović

30.3.2017

 

U okviru ciklusa predavanja Interdisciplinarna proučavanja periodike koji organizuje projekat Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca, Ana Čugurović održaće u utorak 4. aprila 2017. u 12 časova predavanje na temu Dinamizam političkih narativa u etnološko-antropološkom istraživanju zajedništva. Predavanje treba da pokaže da je ideja zajedništva koja se stalno menja sastavljena od narativa koji su suprotstavljeni jedni drugima. Višedimenzionalno prikazivanje političkih narativa u dnevnim i nedeljnim novinama u prvoj deceniji 21. veka sadrži suprotstavljene različite slike društva koje je kroz njihovo usvajanje i preoblikovanje istovremeno opisivano i stvarano. U stalnoj dinamici takvih suprotstavljanja stavovi društva su profilisani, ali ne kao konačni, već kao trenutno najpodesniji, a u svakom izboru i/ili kolebanju zajedništvo je potvrđivano i nastavljano.

Korpus časopisa: Blic (2003–2010), Glas javnosti (2003–2010), Danas (2003–2010), Kurir (2003–2010), Politika (2003–2010), Nin (2003–2008), Vreme (2003–2008)

Ana Čugurović (master – etnolog-antropolog) upisana je na doktorske studije na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Bavi se temama stalne promene i kontradiktornosti narativa u politici i njihovih uticaja na promene zamišljanja zajedništva. Zaposlena kao kustos u Muzeju jezika i pisma u Tršiću u okviru Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici. Objavljivala je radove i izlagala o temama kao što su: nematerijalno kulturno nasleđe lozničkog kraja i prevođenje nematerijalnog kulturnog nasleđa; jezik kao muzejski predmet i njegovo mesto u svetskim promenama i lokalnoj tradiciji; poimanje zajedništva i migracija u odnosu na jezik i u delu Vuka Stefanovića Karadžića; i polje književnosti kao antropološki teren.