Новости

Razgovor i konferencija - projkat "Poetika srpske poezije"

1.3.2010

 

Povodom objavljivanja desete knjige u ediciji Poetička istraživanja u Institutu za književnost i umetnost, 25. februara 2010. je organizovan razgovoru i konferenciji za medije o rezultatima rada projekta Poetika srpske poezije druge polovine 20. veka.

Ediciju Poetička istraživanja osnovao je prof. dr Novica Petković 1994. godine. Do sada su objavljeni zbornici radova:
- Sedam lirskih krugova Momčila Nastasijevića, 1994;
- Poezija i poetika Branka Miljkovića, 1996;
- Poezija Vaska Pope, 1997;
- Pesnik Rastko Petrović, 1999;
- Disova poezija, 2002;
- Poetika Sime Pandurovića, 2005;
- Milan Rakić i moderno pesništvo,2007;
- Postsimbolistička poetika Ivana V. Lalića, 2007;
- Poezija i poetika Jovana Dučića, 2009;
- Moderni klasicista Jovan Hristić, 2009.

Prvih sedam zbornika uredio je profesor Novica Petković, a zbornike o Laliću i Hristiću prof. dr Aleksandar Jovanović i zbornik o Dučiću prof. dr Jovan Delić. U pripremi su zbornici o Stevanu Raičkoviću i Miodragu Pavloviću koje uređuje Jovan Delić, kao i naučni skup, a potom i zbornik o Ljubomiru Simoviću, koji priprema Aleksandar Jovanović.

U obrazloženju naučnog projekta, pre pet godina profesor Petković je objasnio funkciju i ciljeve ove edicije:
“Krajnji cilj ovih istraživanja bilo bi otkrivanje one razvojne logike koja je srpsku poeziju, počevši od sredine veka, dovela do njegovog kraja i ulaska u 21. vek. Proučavanja poetike otkrivaju ono što se na dubljem planu u književnoj umetnosti dešava, i utoliko je njihov značaj veći za razumevanje mesta i uloge poezije u ukupnome razvoju kulture. Ona bi od posebnog značaja bila i za pisanje potpune i moderne istorije savremene srpske književnosti, na koju se još uvek čeka“.

Svoje radove u zbornicima objavljivali su najpoznatiji kritičari i tumači modernog srpskog pesništva.

U razgovoru su učestvovali:
dr Miodrag Maticki, viši naučni savetnik i prethodni direktor Instituta za književnost i umetnost; dr Vesna Matović, direktor Instituta za književnost i umetnost; prof. dr Jovan Delić, rukovodilac projekta Poetika srpske poezije druge polovine 20. veka, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu; prof. dr Aleksandar Jovanović, saradnik i urednik na projektu Poetika srpske poezije druge polovine 20. veka, dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu; prof. dr Jelena Novaković, profesor Filološkog fakulteta, saradnik projekta; dr Bojan Jović, viši naučni saradnik, rukovodilac projekta Srpska književnpost u evropskom kontekstu Instituta za književnost i umetnost.