Новости

Razgovor o knjizi dr Slobodanke Peković

9.12.2016

 

U četvrtak, 15. decembra 2016, sa početkom u 13 časova u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost, Projekat Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca organizuje Razgovor povodom knjige dr Slobodanke Peković Časopisi po meridostojanstvenog ženskinja: ženski časopisi u Srbiji na početku 20. veka (Matica srpska, Institut za književnost i umetnost, 2015). U razgovoru će učestvovati dr Vesna Matović, dr Ana Kolarić, dr Jelena Milinković, dr Stanislava Barać i autorka.

Ženski časopisi na početku 20. veka bili su pravo ogledalo epohe, pokazatelji ekonomskog stanja, političkog, socijalnog i društvenog statusa žena kao i stepena demokratizacije društva. Kako se smatralo da su na margini kulturnog i inog života, bili su u boljem položaju da slobodnije odslikaju sve socijalne procese. Zato proučavanje ovakvih „manje važnih“ časopisa pruža mogućnost da se skine bar jedan sloj sivila sa zatamnjenih područja srpske književnosti, kulture i istorije.


Na izgled beznačajne pojave kao što je bilo udruživanje u ženskim zadrugama, ili organizovanje pomoći, zalaganje za otvaranje ženskih škola koje su organizovane uz pomoć ženskih časopisa na početku 20. veka bile su vesnici novog vremena i slika kulturnih odnosa i duhovne klime vremena, a oprezni zahtevi za pravo glasa bili su subverzivna poluga koja je okrunila stereotipe o mestu žene u društvu.

Ženski časopisi su pružali retku priliku da se žene oglase u javnosti, da steknu samopouzdanje i osećanje zajedništva i pripadnosti. Gradili su ženske modele i uticali na formiranje javnog i privatnog života.