Новости

DOSITEJ U POSETI VUKU

22.5.2015

 


U okviru programa 44. Ðačkog Vukovog sabora 20. maja 2015. godine u Muzeju Jadra u Loznici otvorena je izložba „PREKRETANjA. Hale − Lajpcig, prekretnica u životu Dositeja Obradovića“ autorke Dragane Grbić. Izložba je zajednički projekat Instituta za književnost i umetnost i Zadužbine „Dositej Obradović“ iz Beograda, koju su podržali Centar za promociju nauke i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a gostovanje je organizovano u saradnji sa Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice.

Dositejeva „poseta” Vuku u vreme Ðačkog Vukovog sabora, koji okuplja najbolje učenike Republike Srbije, simbolično ističe Obradovićevo zalaganje za „junost srpsku” i brigu za prosvećivanje mladih, za čije se obrazovanje najviše moramo starati, pošto je „mlada duša podobna mekom vosku – u kakav ga kalup metneš, onaki obraz od njega dobiješ.”

Do 3. juna publika će imati priliku da se upozna sa studentskim i kulturnim životom Halea i Lajpciga, kao dva vodeća centra prosvtiteljstva nemačkog govornog područja tokom 18. veka. Intelektualna klima, važne poslovne i prijateljske veze stvorene tokom boravaka u ova dva grada odigrale su važnu ulogu u stvaralaštvu kako Dositeja Obradovića tako i Vuka Stefanovića Karadžića.