Новости

Savremena srpska folkloristika II

4.9.2014

 

Povodom obeležavanja 150 godina od smrti Vuka Karadžića i 200 godina od pojave Male protonarodnje slaveno-serbske pjesnarice i Pismenice serbskoga jezika, od 5. do 7. septembra 2014. g. u Beogradu i Tršiću, u organizaciji Instituta za književnost i umetnost, Udruženja folklorista Srbije, Vukove zadužbine, Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" i Centra za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice održan je međunarodni skup folklorista - Savremena srpska folkloristika II.

Skup je započeo u prostorijama Vukove zadužbine pozdravnim govorima akademika prof. dr Nade Milošević Ðorđević, dr Vesne Matović, direktora Instituta za književnost i umetnost, dr Miodraga Matickog, predsednika Vukove zadužbine, prof. dr Aleksandra Jerkova, direktora Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" i prof. dr Boška Suvajdžića, predsednika Udruženja folklorista Srbije, a potom su plenarna predavanja održali prof. dr Gabrijela Šubert, prof. dr Snežana Samardžija i prof. dr Dimitrije Golemović.

Skup je potom nastavljen u Tršiću, u Vukovoj spomen školi, gde je četrdeset etnologa, etnomuzikologa, lingvista, teoretičara i istoričara usmene književnosti iz zemlje i inostranstva razmenilo dragocena iskustva. Glavne teme bile su odnos srpske i svetske folkloristike, dijahronijski presek folklorističkih izučavanja i aktuelna terenska istraživanja.

 


Knjiga rezimea

Program skupa