Новости

Tri dana o poeziji Miloša Crnjanskog

16.12.2013

 

Međunarodni naučni skup MILOŠ CRNjANSKI: POEZIJA I KOMENTARI, uspešno je održan od 4. do 6. decembra 2013. godine u Beogradu i Novom Sadu, u okviru projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst“, uz veliku pažnju medijske i kulturne javnosti.

Na skupu je izložilo svoja saopštenja trideset i devet istraživača iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, kao i slavista sa naučnih ustanova iz Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije i Hrvatske, a očekuje se još osam radova, pre svega inostranih slavista, koji će biti objavljeni u zborniku. Na skupu su učestvovali: Jovan Delić, Dušan Ivanić, Radovan Vučković, Robert Hodel, Aleksandar Milanović, Dragan Hamović, Petar Pijanović, Vladimir Gvozden, Goran Radonjić, Aleksandar Petrov, Tihomir Brajović, Zvonko Kovač, Aleksandar Jovanović, Svetlana Šeatović Dimitrijević, Predrag Petrović, Bojan Jović, Rozana Morabito, Slobodan Vladušić, Slađana Jaćimović, Mina Ðurić, Branko Vraneš, Marko Avramović, Aleksandar Jerkov, Miloslav Šutić, Bojana Stojanović Pantović, Gorana Raičević, Jana Aleksić, Svetozar Koljević, Valentina Hamović, Jelena Panić Maraš, Jelena Jovanović, Bojan Čolak, Vesna Cidilko, Sonja Veselinović, Marija Cindori Šinković, Zorana Opačić, Kajoko Jamasaki i Nebojša Lazić.

Sesije su održavane na Filološkom fakultetu, drugog dana na Institutu za književnost u Beogradu, dok je završnog dana skup radio u Matici srpskoj u Novom Sadu. Nakon završetka, učinjena je poseta manastiru Krušedol.

Skup je finansijski pomoglo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a organizovali su ga Institut za književnost i umetnost, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu i Matica srpska iz Novog Sada.
Izveštavanje medijskih kuća o skupu:

POLITIKA , B92 , RTS , DNEVNIK , NOVOSTI , POLITIKA , TANJUG17.11.2013.

MEÐUNARODNI NAUČNI SKUP O POEZIJI MILOŠA CRNjANSKOG

Jubilej kakav je 120-godišnjica od rođenja Miloša Crnjanskog predstavlja dobar povod za nova sistematska preispitivanja i rasvetljenja njegovog, već odavno klasičnog dela moderne srpske književnosti.

Međunarodni naučni skup MILOŠ CRNjANSKI: POEZIJA I KOMENTARI, posvećen isključivo poeziji velikog srpskog liričara, održaće se od 4. do 6. decembra 2013. godine u Beogradu i Novom Sadu, u okviru projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst“ (178016) kojim rukovodi prof. dr Jovan Delić. Skup finansijski pomaže Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Za skup i budući zbornik radova prijavljeno je 47 radova istraživača iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, kao i slavista sa naučnih ustanova iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Francuske, Ukrajine, Poljske i Hrvatske.

Pored Instituta za književnost i umetnost, u organizaciji sudeluju beogradski Filološki fakultet i Matica srpska iz Novog Sada. Urednici skupa su prof. dr Jovan Delić i dr Dragan Hamović.

Zbornik radova MILOŠ CRNjANSKI: POEZIJA I KOMENTARI trebalo bi da se pojavi tokom naredne godine, kao treće kolektivno delo o književnom delu Miloša Crnjanskog u poluvekovnoj istoriji Instituta.


Program možete preuzeti ovde.