Naučni skup „Poetika Živorada Nedeljkovića“

10.12.2023

 

U utorak 12. 12. 2023. u sali 105 NVS, s početkom u 9.30 časova, održaće se naučni skup „Poetika Živorada Nedeljkovića“. Skup organizuju Zadužbina „Desanka Maksimović“ i Odeljenje za poetiku moderne i savremene srpske književnosti Instituta za književnost i umetnost.

Predavanje Fulbrajtovog stipendiste Džona K. Koksa

4.12.2023

 

U sredu 06. 12. 2023. godine Fulbrajtov stipenidista Džon K. Koks održaće u biblioteci Instituta u 12 časova predavanje na engleskom jeziku o svom radu na prevođenju srpske književnosti i promeni pristupa izboru dela.

U nastavku pročitajte više.

Međunarodni naučni skup „Film i književnost 2.0“

22.11.2023

 

Pozivamo Vas da prisustvujete međunarodnom naučnom skupu „Film i književnost 2.0“, koji će se održati u prostorijama Instituta za književnost i umetnost u Beogradu i Dositejeve zadužbine, u periodu od 27. do 29. novembra 2023. godine. Nakon uspešno održanog prethodnog skupa pod nazivom „Film i književnost“ (Beograd, 29–30. novembar 2018), kao i međunarodnog naučnog zbornika radova Film i književnost (2020), koji su uredili dr Marija Grujić i dr Kristijan Olah, objavljenog u izdanju Instituta za književnost i umetnost, sa zadovoljstvom Vas pozivamo da nam se pridružite i na ovom skupu na kome će se raspravljati o uzajamnim vezama filma i književnosti, imajući u vidu da su te veze od ključnog značaja za razumevanje savremenih osnova književne, jezičke, vizuelne i muzičke kulture, odnosno kulture ekrana, kao i virtuelne kulture.

Plan javnih nabavki

17.11.2023

 

Institut za književnost i umetnost objavljuje Plan javnih nabavki za usluge Lekture i korekture, sloga, preloma i štampe publikacija.

Promocija zbornika Niko Bartulović: vrtlog ideja i identiteta

17.11.2023

 

U sredu, 15. 11. 2023, u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost održana je promocija međunarodnog interdisciplinarnog zbornika radova Niko Bartulović: vrtlog ideja i identiteta. Uz hvarske smokve, paprenjake, prošek „Petar Hektorović“ i splitske torončine posetioce su pozdravili direktor Instituta Bojan Jović i upravnik Univerzitetske biblioteke dr Aleksandar Jerkov, a zbornik su predstavili dr Bojan Ðorđević sa Filološkog fakulteta u Beogradu i dr Milan Gulić sa Instituta za savremenu istoriju. Dr Svetlana Šeatović, dr Sanja Roić i dr Marko M. Radulović, urednici, ukratko su posetioce upoznali sa edicijom Limes, u okviru koje je zbornik objavljen.

Međunarodna naučna konferencija „Sekularno i sakralno: konteksti, značenja, pragmatika“

13.11.2023

 

Saradnice Odeljenja za folkloristiku Instituta za književnost i umetnost, dr Danijela Petković i dr Smiljana Ðorđević Belić, učestvovale su na međunarodnoj naučnoj konferenciji „Sekularno i sakralno: konteksti, značenja, pragmatika“ / „Sekulяrnoe i sakralьnoe: kontekstы, smыslы, pragmatika“, koja je održana u Nišu je od 7. do 11. novembra (organizatori: Centar za naratološke studije Univerziteta u Nišu i Rossiйskaя akademiя narodnogo hozяйstva).

Promocija zbornika Niko Bartulović: vrtlog ideja i identiteta

9.11.2023

 

Pozivamo vas na promociju međunarodnog interdisciplinarnog naučnog zbornika Niko Bartulović: vrtlog ideja i identiteta koja će se održati u sredu 15. novembra 2023. godine sa početkom u 12 časova, u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost u Beogradu. Zbornik predstavlja rezultat istoimenog naučnog skupa održanog u Beogradu 17. 12. 2021. Reč je o prvoj kolektivnoj monografiji posvećenoj životu i delu ovog nekada veoma cenjenog i nagrađivanog autora, čije je stvaralaštvo nakon Drugog svetskog rata svesno prećutkivano, i ujedno o drugoj knjizi u ediciji Instituta za književnost i umetnost „Limes“.

Izveštaj o okruglom stolu povodom projekta ARSFID

16.10.2023

 

Naša koleginica dr Jelena Milinković kao članica tima, a ispred Instituta za književnost i umetnost učestvovala je na okruglom stolu naučnog projekta „Istorija i identitet umetnice u srpskoj modernoj umetnosti – kreiranje izvora za naučnu i umetničku transpoziciju – ARSFID“, koji je održan u ponedeljak 09. oktobra s početkom u 12 časova u Multimedijalnom centru Akademije umetnosti u Novom Sadu. Projekat je finansiran sredstvima Fonda za nauku na osnovu programa Identiteti, a partnerske organizacije Akademije umetnosti su Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu i Institut za književnost i umetnost u Beogradu.

Naučni skup „Between Distant and Close Reading“

11.10.2023

 

Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo da prisustvujete naučnom skupu „Between Distant and Close Reading – Periodical Studies and Humanities in the 21st Century“, koji će se održati 27. oktobra, od 9 do 15č u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost. Nastavljajući saradnju uspostavljenu Ugovorom o saradnji između Instituta i Univerziteta IULM u Milanu, kao i Memorandumom o razumevanju između Instituta i Evropskog društva za proučavanje periodike, Odeljenje Periodika u istoriji srpske književnosti i kulture i Istraživačka grupa za studije periodike Univerziteta IULM organizuju jednodnevnu konferenciju.

U nastavku možete pročitati više i preuzeti poziv.

Izveštaj s naučnog skupa „Feminism(s) in the Media: Public Outreach and Cultural Transformation“

21.9.2023

 

Naše koleginice s Odeljenja Periodika u istoriji srpske književnosti i kulture Instituta za književnost i umetnost dr Stanislava Barać, viša naučna saradnica, i dr Jelena Lalatović, istraživačica saradnica, učestvovale su na dvodnevnom naučnom „Feminism(s) in the Media: Public Outreach and Cultural Transformation“. Skup je održan 14. i 15. septembra u organizaciji Departmana za studije književnosti i Fakulteta za umetnost i filozofiju Univerziteta u Gentu, koji se nalazi među sto najboljih univerziteta na Šangajskoj listi.

Promocija zbornika Srpska poezija u doba tranzicije

13.9.2023

 

U sredu, 6. septembra 2023. godine, u sklopu tribinskog programa Studentskog kulturnog centra u Beogradu, predstavljen je zbornik naučnih radova Srpska poezija u doba tranzicije (Institut za književnost i umetnost, Beograd, 2023), koji su uredile dr Jana Aleksić i dr Milica Ćuković. O ovoj trećoj publikaciji iz edicije Kulturni okviri srpske književnosti naučnog odeljenja Srpska književnost i kulturna samosvest govorili su prof. dr Radivoje Mikić (jedan od recenzenata pubikacije) i msr Nikola Marinković, izdvojivši i protumačivši tematska i problemska težišta svih radova objavljenih u ovom zborniku. Tribinu je uredila Vesna Kapor. Budući da je u zborniku Srpska poezija u doba tranzicije mapiran razvoj srpskog pesništva u minule tri decenije, u drugom segmentu programa savremeni pesnici i pesnikinje Kajoko Jamasaki, Velimir Knežević, Jelena Marićević Balać, Milica Špadijer, Marko Ðorđević i Aleksandra Batinić čitali su ostvarenja iz svojih pesničkih knjiga, svedočeći o poetičkom pluralitetu i visokom estetskom kvalitetu savremene srpske poezije, o kojem je podrobno pisano u samom zborniku.

Folkloristi u Tršiću – obrazovni seminar za srednjoškolce

7.9.2023

 

Saradnici Odeljenja za folkloristiku Instituta za književnost i umetnost i ove godine su u Naučno-obrazovno kulturnom centru Vuk Karadžić u Tršiću, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, realizovali obrazovni program za učenike srednjih škola. Reč je o seminaru koji je namenjen polaznicima koji žele da dođu do odgovora na pitanja: Šta pručava folkloristika? Koje su sličnosti i razlike između pojmova narodna/usmena književnost i folklor? Šta je verbalni, a šta muzički folklor i da li je moguće sagledavati ih zasebno? Na šta sve mislimo kada govorimo o tradiciji, kulturi i kulturnom nasleđu? Da li je tradicija statična, vezana samo za prošlost, ili je i deo sveta u kom živimo? Na koji način i u kojim prilikama sa kulturnim nasleđem stupamo u dijalog, kako se prema njemu možemo stvaralački odnositi i zašto ono jeste bitan deo identiteta savremenog čoveka?

Poziv za prijavu učešća na naučnom skupu „Film i književnost 2.0“

12.7.2023

 

Pozivamo Vas da se prijavite za učešće na drugom po redu naučnom skupu na temu odnosa filmske i književne umetnosti, u organizaciji Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, koji će se održati od 27. do 29. novembra 2023. godine u prostorijama Instituta u Kralja Milana 2 u Beogradu. Nakon uspešno održanog prethodnog skupa pod nazivom „Film i književnost“ (Beograd, 29–30. novembar 2018), kao i međunarodnog naučnog zbornika radova Film i književnost (2020), koji su uredili dr Marija Grujić i dr Kristijan Olah, objavljenog u izdanju Instituta za književnost i umetnost, sa zadovoljstvom Vas pozivamo da nam se pridružite i uzmete učešća na sledećem skupu na kome će se raspravljati o uzajamnim vezama filma i književnosti, imajući u vidu da su te veze od ključnog značaja za razumevanje savremenih osnova književne, jezičke, vizuelne i muzičke kulture, odnosno kulture ekrana, kao i virtuelne kulture.

U nastavku možete pročitati više i preuzeti poziv.

Izveštaj sa naučnog skupa „Obrenovići i književnost“

23.6.2023

 

Institut za književnost i umetnost, naučno odeljenje „Srpska književnost i kulturna samosvest“, zajedno sa kulturnim ustanovama Grada Kragujevca i Zadužbinom „Dositej Obradović“, organizovao je trodnevni naučni skup „Obrenovići i književnost“, od 29–31. maja 2023. godine, u Kragujevcu i Beogradu, povodom 200-godišnjice rođenja kneza Mihaila Obrenovića. Otvaranje i plenarna sednica održani su u Staroj skupštini u Kragujevcu, a ostale sesije oba dana naučnog skupa u Kongresnoj sali Hotela Kragujevac.

Naučni skup „Obrenovići i književnost“

25.5.2023

 

Institut za književnost i umetnost, naučno odeljenje „Srpska književnost i kulturna samosvest“, zajedno sa kulturnim ustanovama Grada Kragujevca i Zadužbinom „Dositej Obradović“, organizuje trodnevni naučni skup „Obrenovići i književnost“, od 29–31. maja 2023. godine, u Kragujevcu i Beogradu, povodom 200-godišnjice rođenja kneza Mihaila Obrenovića. Grad Kragujevac i Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja podržali su ovaj projekat, na kojem će učestvovati tridesetak proučavalaca perioda koji je obeležila dinastija Obrenovića, ne samo iz istorije književnosti nego i drugih bliskih disciplina.

U nastavku vesti preuzmite program.

Izveštaj sa naučnog skupa „Poezija i poetička načela Laze Kostića“

20.4.2023

 

Naučni skup „Poezija i poetička načela Laze Kostića“ u organizaciji naučnog odeljenja Poetika moderne i savremene srpske književnosti Instituta za književnost i umetnost u Beogradu i Dučićevih večeri poezije iz Trebinja, održan je u Trebinju 6. i 7. aprila 2023. godine. Reč je o jubilarnom 15. naučnom skupu koji je realizovan u saradnji s gradom Trebinjem, u okviru manifestacije „Dučićev dan“, kojom se obeležava dan Dučićeve smrti 7. april.

Razgovor o zborniku

13.4.2023

 

Naučno odeljenje za folkloristiku organizuje 19. aprila u 13.30 časova razgovor o zborniku Disenchantment, Re-enchantment and Folklore Genres, koji su uredili prof. dr Nemanja Radulović i dr Smiljana Ðorđević Belić. U razgovoru će učestvovati dr Bojan Jović, prof. dr Danijela Popović Nikolić i urednici.

Izveštaj sa predstavljanja knjige Vladimira Dimitrijevića

31.3.2023

 

Naučno odeljenje „Srpska književnost i kulturna samosvest“ organizovalo je razgovor o monografiji Vladimira Dimitrijevića Jugoslovenski mesijanizam i srpsko stanovište: ogled iz istorije identiteta 27. marta, u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost. Reč je o prvom naslovu u okviru novopokrenute biblioteke „Poetike i kultura“. Prisutne je pozdravio dr Bojan Jović, direktor Instituta. O knjizi su govorili prof. dr Miloš Ković, dr Vladimir Dimitrijević i dr Dragan Hamović. Razgovor je vodila dr Jana Aleksić.

Predstavljanje monografije

31.3.2023

 

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo ad je u ediciji Posebna izdanja objavljena je naučna monografija Književnost i liberalna misao Igora Perišića, višeg naučnog saradnika Instituta za književnost i umetnost. U nastavku pogledajte kratak dokumentarni film u kojem autor predstavlja svoju knjigu.

Naučni skup „Poezija i poetička načela Laze Kostića“

28.3.2023

 

Odeljenje za poetiku moderne i savremene srpske književnosti Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i manifestacija Dučićeve večeri poezije iz Trebinja organizuju u Trebinju 6. i 7. aprila 2023. g. jubilarni 30. naučni skup „Poezija i poetička načela Laze Kostića“ kao i zbornik radova u ediciji „Poetička istraživanja“ Instituta za književnost i umetnost posvećene modernoj srpskoj poeziji. To će biti 15. naučni skup koji organizujemo i 15. Zbornik radova sa skupa u sklopu naše tradicionalne saradnje sa Trebinjem i manifestacijom Dučićeve večeri poezije.

U nastavku vesti preuzmite program.

Međunarodni naučni skup „Književnost i strip”

28.3.2023

 

Odeljenje za istoriju srpske književne kritike i metakritike i Odeljenje za uporedna istraživanja srpske književnosti Instituta za književnost i umetnost, u saradnji sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka, organizuju međunarodni naučni skup pod nazivom „Književnost i strip”, koji će se održati u Institutu za književnost i umetnost i Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka 30. marta – 2. aprila 2023. Zamisao skupa je da okupi širok krug istraživača i stručnjaka iz raznovrsnih disciplina, koji će doneti nove uvide u istraživanje strukturne, istoriografske, konceptualne i metodološke veze dva izrazita umetnička medija kao što su književnost i strip.

U nastavku vesti preuzmite programsku knjigu.

Razgovor o monografiji

23.3.2023

 

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će se razgovor o knjizi Vladimira Dimitrijevića Jugoslovenski mesijanizam i srpsko stanovište: ogled iz istorije identiteta održati u ponedeljak, 27. marta, sa početkom u 13.00 časova, u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost. O knjizi će govoriti prof. dr Miloš Ković, dr Vladimir Dimitrijević, dr Dragan Hamović i dr Jana Aleksić.

Odluka o raspisivanju konkursa

27.2.2023

 

Na osnovu člana 61. stav 1. tačka 5. i člana 62. Zakona o nauci i istraživanjima („Sl. glasnik RS“, br. 49/2019), člana 30. i 32. Statuta Instituta za književnost i umetnost (br. 127/1 od 28. 9. 2021. godine), Kralja Milana 2, Beograd, Upravni odbor Instituta na sednici održanoj dana 24. februara 2023. godine doneo je Odluku o raspisivanju konkursa za izbor i imenovanje Direktora Instituta. Odluku možete preuzeti na priloženim linkovima.

Najuži izbor za nagradu „Nikola Milošević“

11.1.2023

 

Žiri za nagradu „Nikola Milošević“, koju dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, doneo je odluku o najužem izboru u kom se našla i naša naučna saradnica Nedeljka Bjelanović.

Šesti poziv za uključenje talentovanih mladih istraživača

26.12.2022

 

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dana 25. decembra 2022. godine raspisalo je Šesti poziv za uključenje talentovanih mladih istraživača – studenata doktorskih studija u naučnoistraživački rad NIO.

Naučni skup Marsel Prust 1922–2022: prisustva (recepcija, prevodi, tumačenja)

13.12.2022

 

U Biblioteci Instituta za književnost i umetnost 15. i 16. decembra 2022. biće održan naučni skup Marsel Prust 1922–2022: prisustva (recepcija, prevodi, tumačenja).

U nastavku vesti možete preuzeti program skupa.

Obaveštenje o otkazivanju promocije

21.11.2022

 

Usled bolesti nekoliko učesnika, odlaže se promocija zbornika "Poetika i poezija Miroslava Maksimovića". O novom terminu održavanja promocije blagovremeno ćemo vas obavestiti.

Razgovor o ediciji „Izabrana dela Brane Cvetkovića“

18.11.2022

 

Naučno odeljenje „Srpska književnost i kulturna samosvest“ organizuje razgovor o prvom kolu edicije „Izabrana dela Brane Cvetkovića“, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu, 23. novembra 2022. godine, od 12 časova.

Promocija zbornika Poetika i poezija Miroslava Maksimovića

18.11.2022

 

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će se promocija zbornika Poetika i poezija Miroslava Maksimovića održati u četvrtak, 24. novembra, u 19.30 časova, u Maloj sali Kolarčeve zadužbine. O zborniku će govoriti: prof. dr Jovan Delić, prof. dr Predrag Petrović, dr Branko Zlatković, viši naučni saradnik i urednici. Prisustvo promociji najavio je i Miroslav Maksimović.

Naučni skup „Poezija Saše Radojčića“

9.11.2022

 

U Narodnoj biblioteci Srbije će 14. novembra u organizaciji Zadužbine „Desanka Maksimović“, Instituta za književnost i umetnost i Narodne biblioteke Srbije biti održan naučni skup o poeziji Saše Radojčića. Radojčić je prošlogodišnji dobitnik nagrade „Desanka Maksimović“ za celokupan pesnički opus.

U nastavku vesti možete preuzeti program skupa.

Izveštaj sa okruglog stola „Snovi, proročanstva i izmenjena stanja svesti u folklornim žanrovima“

8.11.2022

 

U Institutu za književnost i umetnost je 4. novembra održan skup „Snovi, proročanstva i izmenjena stanja svesti u folklornim žanrovima“. U nastavku vesti pogledajte obrađene teme i foto galeriju.

Izveštaj sa naučnog skupa „Dragiša Vasić: vek crvenih magli“ / foto-galerija i video-snimci izlaganja

28.10.2022

 

Naučni skup „Dragiša Vasić: vek crvenih magli“ održan je 3–4. oktobra 2022. godine, u Gornjem Milanovcu, u saradnji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda (Odeljenje „Srpska književnost i kulturna samosvest“) i Muzeja Rudničko-takovskog kraja. Povod je stogodišnjica pojave dve značajne Vasićeve knjige, zbirke pripovedaka Utuljena kandila i kratkog romana Crvene magle.

Međunarodna naučna konferencija „Srpsko poljske književne veze“

17.10.2022

 

Institut za književnost i umetnost u Beogradu, u saradnji sa Institutom klasičnih studija i slavistike Filološkog fakulteta Gdanjskog univerziteta, sa Katedrom za slavistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Institutom za nauku o književnosti Humanističkog fakulteta Šleskog univerziteta u Katovicama, organizuje međunarodnu naučnu konferenciju „Srpsko poljske književne veze“. Konferencija će biti održana u sredu i četvrtak, 19. i 20. oktobra 2022. godine, u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

U nastavku vesti preuzmite program i knjigu sažetaka.

Naučni skup „Dragiša Vasić: vek crvenih magli“

28.9.2022

 

Naučni skup „Dragiša Vasić: vek crvenih magli“ održava se 3–4. oktobra 2022. godine, u Gornjem Milanovcu, u saradnji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda (Odeljenje „Srpska književnost i kulturna samosvest“) i Muzeja Rudničko-takovskog kraja. Povod je stogodišnjica pojave dve značajne Vasićeve knjige, zbirke pripovedaka Utuljena kandila i kratkog romana Crvene magle.

U nastavku vesti preuzmite program.

Okrugli sto "Postajanje autorkom – osvajanje ženskog autorstva u srpskoj kulturi”

1.6.2022

 

Institut za književnost i umetnost u saradnji sa Kulturnim centrom Vojvodine "Miloš Crnjanski" organizuje Okrugli sto "Postajanje autorkom – osvajanje ženskog autorstva u srpskoj kulturi” (urednica dr Žarka Svirčev) u nedelju, 5. juna, od 10 časova u hotelu "Fruške terme", a u okviru 46. književne manifestacije "Milici u pohode" koju Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski" organizuje u čast Milice Stojadinović Srpkinje. Manifestacija se organizuje u okviru festivala "Vila" - Novi Sad - Evropska prestonica kulture.

U nastavku vesti preuzmite program.

Izveštaj sa okruglog stola Srpska poezija u doba tranzicije

23.5.2022

 

Okrugli sto Srpska poezija u doba tranzicije, u organizaciji naučnog odeljenja „Srpska književnost i kulturna samosvest“ Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, održan je u sredu, 18. maja 2022. godine. Novinski izveštaj o okruglom stolu objavljen je u dnevnom listu Večernje novosti, a događaj je zabeležen i propraćen u emisijama „Kulturni krugovi“ i „Gutenbergov odgovor“ Drugog programa Radio Beograda.

Okrugli sto „Srpska poezija u doba tranzicije“

12.5.2022

 

Naučno odeljenje „Srpska književnost i kulturna samosvest“ organizuje okrugli sto „Srpska poezija u doba tranzicije“, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu, 18. maja 2022. godine, sa početkom u 11 časova.

U nastavku vesti preuzmite program.

Međunarodni naučni skup „Pitanja književnosti u doba trans- i post-humanizma“

29.4.2022

 

Međunarodni naučni skup „Pitanja književnosti u doba trans- i post-humanizma“ održaće se u organizaciji Instituta za književnost i umetnost u Beogradu od 4. do 6. maja 2022. u prostorijama Dositejeve zadužbine u Beogradu, Kralja Milana 2, u hibridnom formatu, ličnim prisustvom učesnika i uključivanjem preko ZUM platforme.

U nastavku vesti preuzmite program skupa.

Izveštaj sa naučnog skupa Mit, tradicija i simbol u lirici Miloša Crnjanskog

21.4.2022

 

Naučni skup Mit, tradicija i simbol u lirici Miloša Crnjanskog u organizaciji naučnog odeljenja Poetika moderne i savremene srpske književnosti Instituta za književnost i umetnost u Beogradu i Dučićevih večeri poezije iz Trebinja, održan je u Trebinju 6. i 7. aprila 2022. godine. Reč je o 14. naučnom skupu koji je realizovan u saradnji s gradom Trebinjem, u okviru manifestacije „Dučićev dan“, kojom se obeležava dan Dučićeve smrti 7. april.

Predstavljanje knjige
Žena danas (1936-1940): bibliografija

15.4.2022

 

Pozivamo vas na predstavljanje knjige Žena danas (1936-1940): bibliografija (Beograd: IKUM, 2021) autorki Larise Kostić i Emilije Aćimović. Razgovor će se održati, u sredu 20. aprila u 12 časova, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost.
Dobro došli!

Naučni skup „Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog“

31.3.2022

 

Ove godine navršava se 60 godina od objavljivanja poeme „Lament nad Beogradom“, odnosno od poslednjeg lirskog ostvarenja Miloša Crnjanskog, a sledeće 130 godina od rođenja pesnika koji se oblikovao u jedan od najoriginalnijih autorskih glasova srpske međuratne književnosti. Podstaknuti idejom da godišnjice pomažu da se vratimo na stvaralački opus jednog autora, da ga sagledamo iz novog ugla, Institut za književnost i umetnost iz Beograda i Dučićeve večeri poezije iz Trebinja organizuju naučni skup „Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog“.

U nastavku vesti preuzmite program skupa.

Promocija zbornika
Ženski pokret (1920–1938)

17.2.2022

 

U okviru ciklusa Jugoslovenski feminizmi, u organizaciji CEJUS-a u Domu omladine u sredu 23. februara, u 19 časova, održaće se održaće se razgovor o zborniku Ženski pokret (1920 – 1938): zbornik radova (ur. Jelena Milinković i Žarka Svirčev, Beograd: IKUM, 2021).
Dobro došli!

Izbor u naučno zvanje

15.2.2022

 

Naučno veće Instituta za književnost i umetnost pokrenulo je postupak za reizbor dr Marka Teodorskog u zvanje naučni saradnik. Materijali za izbor nalaze se u Sekretarijatu Instituta (Beograd, Kralja Milana 2) i dostupni su javnosti u roku od 30 dana.

Međunarodni naučni skup „Niko Bartulović: vrtlog ideja i identiteta“

13.12.2021

 

Odeljenje „Poetika moderne i savremene srpske književnosti“ u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“ i Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizuju međunarodni naučni skup „Niko Bartulović: vrtlog ideja i identiteta“, koji će se održati u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost u petak, 17. decembra 2021. godine, sa početkom u 9.30 časova.

U nastavku vesti preuzmite program i link za pristup skupu.

Okrugli sto povodom promocije zbornika o Zenitu

24.11.2021

 

Povodom objavljivanja zbornika Sto godina časopisa Zenit 1921 - 1926 - 2021 Institut za književnost i umetnost organizuje okrugli sto. Zbornik su uredili dr Irina Subotić i dr Bojan Jović, a objavljen je u saradnji Instituta za književnost i umetnost i Galerije RIMA. U razgovoru učestvuju: Vesna Matović, Bojan Jović, Stanislava Barać, Žarka Svirčev, Zorana Simić i Jovan Bukumira. Okrugli sto će se održati 30. 11. 2021. u Biblioteci IKUM-a sa početkom u 12 časova. Okrugli sto je posvećen nedavno preminulom kolegi Aleksandru Petrovu.

U nastavku vesti preuzmite spisak učesnika i tema, kao i apstrakte izlaganja.

Okrugli sto „Žarko Vidović kao mislilac književnosti i kulture“

12.11.2021

 

Povodom stogodišnjice rođenja Žarka Vidovića (1921-2016), Naučno odeljenje „Srpska književnost i kulturna samosvest“ organizuje okrugli sto „Žarko Vidović kao mislilac književnosti i kulture“ koji će se održati u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u četvrtak, 18. novembra 2021. godine sa početkom u 11 časova.

Naučni skup „Pesništvo Tomislava Marinkovića“

9.11.2021

 

Zadužbina „Desanka Maksimović“, Narodna biblioteka Srbije i Institut za književnost i umetnost pozivaju vas na naučni skup „Pesništvo Tomislava Marinkovića“, dobitnika istoimene nagrade „Desanka Maksimović“ za 2020. godinu. Naučni skup će biti održan preko zoom platforme u ponedeljak, 15. novembra 2021. godine, sa početkom u 9.30 časova.

U nastavku vesti preuzmite program i link za pristup okruglom stolu.

Naučni skup „Poetički koncepti Milutina Petrovića“

13.10.2021

 

U Beogradu će 15. oktobra u organizaciji Instituta za književnost i umetnost i Srpskog književnog društva u biblioteci Instituta za književnost i umetnost (Kralja Milana 2, zgrada Vukove zadužbine, 3. sprat) biti održan naučni skup „Poetički koncepti Milutina Petrovića“. Osamdeset godina od rođenja i više od pola veka od objavljivanja prve zbirke dobar je trenutak da se sagledaju nova čitanja i ponude integralni uvidi o književnom opusu Milutina Petrovića. Dobro došli!

U nastavku vesti preuzmite program skupa.

Međunarodni naučni skup „Devet decenija Dragoslava Mihailovića“

6.9.2021

 

U Beogradu će od 8. do 10. septembra u organizaciji Instituta za književnost i umetnost i Narodne biblioteke „Dušan Matić“ iz Ćuprije u svečanoj sali Zadužbine Dositej Obradović (Kralja Milana 2, Zgrada Vukove zadužbine, 2. sprat) biti održan veliki međunarodni naučni skup „Devet decenija Dragoslava Mihailovića“. Skup o živom klasiku savremene srpske književnosti izazvao je izuzetno interesovanje u naučnim krugovima, pa je za skup prijavljeno više od pedeset izlaganja. Simpozijum će okupiti sve najznačajnije proučavaoce Mihailovićevog dela iz zemlje, regiona i inostranstva.

Promocija izdanja IKUM-a u saradnji sa gradom Trebinjem i Dučićevim večerim

15.8.2021

 

Na Platou ipred Muzeja Hercegovine 15. 8. u 20.00 časova biće održana promocija zbornika Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije koji je objavljen 2020. godine, ali zbog pandemijskih razloga nije promovisan ni u Beogradu, a ni u Trebinju. To je 12. zbornik u ediciji Poetika koji su objavili Institut za književnost i umetnost i grad Trebinje. Iste večeri biće predstavljena i monografija dr Svetlane Šeatović U zaleđu Sredozemlja: Mediteran u modernoj srpskoj književnosti, koja u pojedinim delovima predstavlja posebnu vezu Jovana Dučića, Trebinja i Mediterana. To je, takođe prva promocija ove monografije simbolički u Hercegovini, nadomak mora.

Izveštaj sa naučnog skupa Književnost i kultura u čitanju Slobodana Jovanovića

7.7.2021

 

Naučni skup Književnost i kultura u čitanju Slobodana Jovanovića, u organizaciji naučnog odeljenja „Srpska književnost i kulturna samosvest“ Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, održan je u sredu 30. juna i četvrtak 1. jula 2021. godine. Na početku skupa, učesnike i goste pozdravili su direktor Instituta, dr Bojan Jović, kao i urednici dr Dragan Hamović i dr Nedeljka Bjelanović. Prvog dana, održane su tri radne sesije, a drugog još dve sesije, uz diskusiju na kraju.

Razgovor o knjizi Tatjane Jovićević Književnost iznad pamćenja

5.7.2021

 

Razgovor o knjizi Tatjane Jovićević Književnost iznad pamćenja održaće se u četvrtak 8. jula, s početkom u 12 časova, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost. U razgovoru dr Dušan Ivanić, profesor emeritus, dr Milica Mustur, dr Milica Ćuković, msr Jovana Josipović i dr Tatjana Jovićević. Moderator razgovora je Igor Perišić.
Dobro došli!

Predstavljanje zbornika radova Film i književnost

5.7.2021

 

Predstavljanje zbornika radova Film i književnost, koji su uredili Marija Grujić i Kristijan Olah, održaće se u sredu 7. jula, s početkom u 13 časova, u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1, Beograd. U razgovoru će učestvovati direktor Instituta Bojan Jović, Nevena Daković, Kristijan Olah i Marija Grujić, a slušaoce će pozdraviti Dragan Marinković.
Dobro došli!

Promocija zbornika Sto godina časopisa Zenit 1921-1926-2021

21.6.2021

 

Promocija zbornika Sto godina časopisa Zenit 1921-1926-2021 održana je u Narodnoj biblioteci Srbije u četvrtak, 17. juna.

Na promociji zbornika u Narodnoj biblioteci govorili su urednici izdanja Irina Subotić i Bojan Jović, zatim Nevena Martinović, Slobodan Mijušković i Goran Miloradović.

Naučni skup „Književnost i kultura u čitanju Slobodana Jovanovića“

11.6.2021

 

Dvodnevni naučni skup „Književnost i kultura u čitanju Slobodana Jovanovića“ održaće se u sredu, 30. juna, i četvrtak, 1. jula (sa početkom u 10.30 časova), u biblioteci Instituta za književnost i umetnost u Beogradu. Dobro došli!

U nastavku vesti preuzmite program skupa.

Pola veka od smrti Ljubomira Micića

7.6.2021

 

U ponedeljak 14. juna, u 10.00 časova, biće održan parastos na Novom groblju, i osveštan obnovljeni grob Ljubomira i Anuške Micić, parcela 66, grobnica 512. Tog dana je tačno pola veka od upokojenja Ljubomira Micića, pokretača Zenita, najznačajnijeg srpskog avangardnog časopisa, osnivača zenitizma, jedinog autentičnog domaćeg avangardnog pokreta, koji je kao takav odavno prepoznat u međunarodnim okvirima. Ove godine je i 60 godina od smrti Anuške Micić, njegove životne saputnice i najvernije saradnice. Ovim pomenom zaokružuje se priča o obnovi groba, o regulisanom dugu za korišćenje grobnog mesta, i na taj način odužuje jedan veliki dug prema ovom čoveku.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u ovom činu odavanja pošte Ljubomiru i Anuški Micić.

Izveštaj sa naučnog skupa Poetika i poezija Miroslava Maksimovića

15.4.2021

 

Na Blagovesti 7. aprila 2021. godine, sećanjem na dan upokojenja Jovana Dučića, putem ZUM platforme održan je skup Poetika i poezija Miroslava Maksimovića u organizaciji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Dučićevih večeri poezije, Trebinje.

Naučni skup Poetika i poezija Miroslava Maksimovića

2.4.2021

 

U sredu 7. aprila 2021, sa početkom u 9.15 časova, u organizaciji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda, Dučićevih večeri poezije i grada Trebinja održava se naučni skup Poetika i poezija Miroslava Maksimovića.

U nastavku vesti preuzmite program skupa i link za pristup.

Obnova Micićevog groba

1.3.2021

 

U sredu 24. februara u 12 časova održana je komemoracija na upravo obnovljenom grobnom spomeniku Ljubomira i Anuške Micić na Novom groblju u Beogradu (parcela 66, grobnica 512).

Obaveštenje

21.2.2021

 

Obaveštavamo sve zainteresovane da će se u sredu, 24. februara, u 12 časova održati mala komemoracija na obnovljenom Micićevom grobu. Novo Groblje, Parcela 66, grobnica 512.

Jubileji Ljubomira Micića i Zenita

1.2.2021

 

Povodom obeležavanja stogodišnjice časopisa Zenit Ljubomira Micića, danas se u 18č u Galeriji Rima, Pariska 8, otvara izložba „Časopis Zenit. Sto godina od pokretanja avangardnog glasila“.

Ova godišnjica biće obeležena i izdavanjem zbornika radova u izdanju galerije Rima i Instituta za književnost.

Javne nabavke JN 4/2019 - Računarska oprema

4.12.2020

 

Institut za književnost i umetnost objavljuje Javni poziv i Konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku dobara - računarska oprema.

Okrugli sto „Poetika Vojislava Karanovića“

12.11.2020

 

Zadužbina "Desanka Maksimović" i Institut za književnost i umetnost vas pozivaju na video-sastanak povodom okruglog stola „Poetika Vojislava Karanovića“.

U nastavku vesti preuzmite program i link za pristup okruglom stolu.

Okrugli sto „Književne teorije XX veka u srpskoj književnoj kritici (II)“

30.10.2020

 

Naučno odeljenje „Istorija srpske književne kritike i metakritike“ organizuje okrugli sto „Književne teorije XX veka u srpskoj književnoj kritici (II)“, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u četvrtak 5. novembra 2020. sa početkom 11 časova. Okrugli sto uređuje i vodi dr Igor Perišić. Dobro došli!

Javne nabavke - JN 1/2020

13.10.2020

 

Institut za književnost i umetnost objavljuje Javni poziv za podnošenje ponuda u okviru javne nabavke male vrednosti - "Priprema, likovno-grafičko rešenje, dizajn, lektura i korektura, i štampa publikacija Instituta za književnost i umetnost".

Javne nabavke JN 3/2019 - Računarska oprema

13.10.2020

 

Institut za književnost i umetnost objavljuje Javni poziv i Konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku dobara - računarska oprema.

Razgovor o novim knjigama Aleksandra Pejčića

12.10.2020

 

Razgovor o knjigama Aleksandra Pejčića Ljuben Karavelov: Je li kriva sudbina? - Kritičko izdanje književnih i publicističkih dela Ljubena Karavelova na srpskom jeziku i Poetika zapleta: tragedija, komedija, drama održaće se u četvrtak, 15. oktobar, u 12 časova u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost. Na tribini učestvuju prof. dr Goran Maksimović, dr Bojan Jović, dr Tatjana Jovićević i autor. Dobro došli!

Međunarodni naučni skup "Ženski pokret (1920–1938)"

5.10.2020

 

U Biblioteci Instituta za književnost i umetnost od 7. do 9. oktobra 2020. godine održaće se međunarodni naučni skup "Časopis Ženski pokret (1920–1938)". Skup je deo aktivnosti projekta Ženski pokret 2020 kojim se obeležava 100 godina od osnivanja časopisa.

Skup organizuje odeljenje Periodika u istoriji srpske književnosti i kulture, a uređuju dr Žarka Svirčev i dr Jelena Milinković.

Razgovor o knjizi Znaci raspoznavanja

14.9.2020

 

Razgovor o knjizi Dragana Hamovića Znaci raspoznavanja (prilozi za samorazumevanje srpske književnosti) održava se u ponedeljak 21. septembra, s početkom 12 časova u Institutu za književnost i umetnost (Kralja Milana 2, ulaz u dvorištu Doma Vukove zadužbine, 3. sprat, Biblioteka Instituta). Na tribini učestvuju prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, dr Jana Aleksić, Nikola Marinković i autor. Dobro došli!

Naučni skup Likovno i književno u časopisu Umetnički pregled

1.9.2020

 

Naučni skup Likovno i književno u časopisu Umetnički pregled, u organizaciji Instituta za književnost i umetnost, održaće se u periodu od 3. do 5. septembra 2020. godine paralelno u Pedagoškom muzeju (Uzun Mirkova 12, Beograd) i, elektronskim putem, na Zum platformi.

Program skupa, knjiga sažetaka i spisak učesnika dostupni su u prilogu.

In memoriam

7.7.2020

 

Danas je u Beogradu, posle kratke bolesti, u 80-oj godini preminuo Miodrag Maticki, naš dugogodišnji kolega i saradnik.

Svoj radni vek, od zvanja asistenta do naučnog savetnika, kao rukovodilac više naučnih projekata i tri decenije kao direktor, proveo je u Institutu za književnost i umetnost.

Izveštaj sa održanog naučnog skupa „Srpska književnost početkom 20. veka: modernost i stari zadaci“

1.7.2020

 

Naučno odeljenje „Srpska književnost i kulturna samosvest“ na Institutu za književnost i umetnost priredilo je prvi naučni skup iz oblasti proučavanja uzajamnih veza između književnosti i kulturnog konteksta, pod naslovom Srpska književnost početkom 20. veka: modernost i stari zadaci. Na skupu su, u tri sesije, četrnaest referata izložili istraživači iz Beograda, Novog Sada, Niša i Čačka, a opravdano su bila odsutna dva najavljena referenta. [...]

Naučni skup Srpska književnost početkom 20. veka: modernost i stari zadaci

17.6.2020

 

Naučno odeljenje „Srpska književnost i kulturna samosvest“ na Institutu za književnost i umetnost (rukovodilac dr Dragan Hamović), priređuje prvi naučni skup iz oblasti proučavanja uzajamnih veza između književnosti i kulturnog konteksta.

Skup pod naslovom Srpska književnost početkom 20. veka: modernost i stari zadaci, biće održan u četvrtak 25. juna, u biblioteci Instituta (Kralja Milana 2, III sprat), od 9.30 do 16 časova.

Produžen rok za predaju prijava na konferenciju "Časopis Ženski pokret (1920–1938)"

28.4.2020

 

Usled aktuelnih prilika izazvanih pandemijom, tj. otežanih uslova za (naučnoistraživački) rad, produžava se rok za predaju prijava na konferenciju "Časopis Ženski pokret (1920–1938)". Novi rok je 30. jun 2020. godine.

Odložen naučni skup Poetika i poezija Miroslava Maksimovića

7.4.2020

 

Odložen naučni skup Poetika i poezija Miroslava Maksimovića Odeljenja za poetiku moderne i savremene srpske književnosti IKUM, koji je bio predviđen za 6. i 7. april u Trebinju. Zbog uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, izazvanog širenjem virusa COVID-19, prinuđeni smo da ‒ u dogovoru sa Dučićevim večerima poezije ‒ naučni skup Poetika i poezija Miroslava Maksimovića odložimo za kraj oktobra ili početak novembra 2020. godine. Tačan datum održavanja biće određen po ukidanju važenja odredbi vanrednog stanja.

Izveštaj sa radionica „Aritmetika i književnost“ i „Geometrija i književnost“

6.4.2020

 

Od 17. do 20. februara 2020. godine u Zadužbini „Dositej Obradović“ i u Institutu za književnost i umetnost realizovne su dve radionice „Aritmetika i književnost“ i „Geometrija i književnost“ u okviru međunarodnog projekta Instituta za slavistiku Univerziteta u Kelnu RETHINKING THE IMPACT OF LIBERAL ARTS. [...]

Poziv na konferenciju "Ženski pokret (1920–1938)"

11.3.2020

 

U Institutu za književnost i umetnost 8. i 9. oktobra 2020. godine biće održana konferencija posvećena časopisu Ženski pokret (1920–1938). Povod za organizovanje skupa upravo 2020. godine je obeležavanje stogodišnjice od pokretanja časopisa. Naučni skup i propratni zbornik radova izloženih na skupu predstavljaće sintezu aktivnosti (digitalizacija i izrada bibliografije) koje su organizovane povodom ovog značajnog jubileja ženske periodike i feminističkog pokreta na ovim prostorima.

Razgovor o knjizi dr Jane Aleksić

2.3.2020

 

Odeljenje "Srpska književnost i kulturna samosvest" organizuje razgovor o knjizi Kulturna ideologija Milana Kašanina dr Jane Aleksić. Razgovor će se održati u biblioteci Instituta za književnost i umetnost u četvrtak 12. marta 2020, sa početkom u 12 časova.

Okrugli sto "Žene (pre)uređuju avangardu"

26.2.2020

 

Odeljenje "Periodika u istoriji srpske književnosti i kulture" organizuje okrugli sto u biblioteci Instituta za književnost i umetnost u ponedeljak 2. marta 2020, u 11 sati. Izlaganja na okruglom stolu predstavljaju rezultate istraživanja pozicija žena u avangardnoj stvaralačkoj i distributivnoj mreži u srpskoj kulturi uoči Prvog svetskog rata i početkom dvadesetih godina. [...]

Međunarodni naučni skup „Likovno i književno u časopisu Umetnički pregled (1937–1941)“

15.2.2020

 

Institut za književnost i umetnost u Beogradu 14–16 maja 2020. godine organizuje međunarodni naučni skup „Likovno i književno u časopisu Umetnički pregled (1937–1941)“. Knjiga sažetaka biće objavljena pre skupa, a tematski zbornik svih predstavljenih pozitivno recenziranih radova posle skupa.
Rok za prijavu teme sa sažetkom od 300 do 500 reči je 1. mart 2020.

Nagrada "Danica Marković" za zbornik o Branislavu Petroviću

14.2.2020

 

Nagrada „Danica Marković” za izdavački poduhvat 2019. godine dodeljena je Institutu za književnost i umetnost iz Beograda i Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” iz Čačka kao saizdavačima za publikaciju „Prilozi za poetiku Branislava Petrovića”.

Predavanje - poziv

1.2.2020

 

Pozivamo vas na predavanje dr Žarke Svirčev "Feministička (re)interpretacija avangardne književnosti", koje će se održati u ponedeljak 3. februara 2020. u maloj sali Kolarčeve zadužbine u 18:00 sati – ulaz slobodan. Predavanje se odvija u okviru ciklusa "Feminizam u Srbiji danas – teorija, istraživanja, stvaralaštvo".
Sažetak predavanja, kao i više o predavačici možete pogledati na sajtu SEFEM-a.

Poziv na promociju

28.1.2020

 

Institut za književnost i umetnost vas poziva na promociju zbornika radova Časopisi za decu: jugoslovensko nasleđe (1918-1991), u četvrtak 6. februara 2020. godine sa početkom u 12 časova. Učestvuju: Žarka Svirčev, Miloš Živković i urednice zbornika Stanislava Barać i Tijana Tropin. Promocija će se održati u Biblioteci Instituta.

Srećni praznici!

15.1.2020

 

Svim našim dragim saradnicima i saradnicama želimo srećne praznike!

„Italijanski gradovi u književnostima 20. veka”

25.12.2019

 

U subotu, 7. decembra 2019. godine, na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, održan je međunarodni naučni skup „Italijanski gradovi u književnostima 20. veka”. Na naučnom skupu svoje referate izložilo je 26 učesnika iz sedam zemalja (Srbija, Italija, Austrija, Rumunija, Poljska, Švedska, Republika Srpska).

Predavanje

17.12.2019

 

U okviru bilateralnog projekta Modernizam i avangarda u jugoslovenskom kontekstu – koji zajednički realizuju Institut za književnost i umetnost u Beogradu i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – u petak, 20. decembra 2019, u biblioteci Instituta biće održano predavanje prof. dr Stipe Grgasa „Upotrebna i razmjenska vrijednost književnosti“.

Manifesti i programski tekstovi srpske književnosti 20. veka

9.12.2019

 

Institut za književnost i umetnost u Beogradu organizuje međunarodni naučni skup Manifesti i programski tekstovi srpske književnosti 20. veka koji će se održati 12. i 13. decembra 2019, sa početkom u 9.00 časova.

Na skupu će učestvovati uvaženi profesori, istraživači i saradnici sa područja Srbije, Hrvatske, Italije, Ukrajine, Poljske i Amerike.

Javne nabavke JN 1/2019

5.12.2019

 

Institut za književnost i umetnost objavljuje na portalu javnih nabavki poziv za podnošenje ponuda u okviru javne nabavke male vrednosti - "Lektura i korektura, slog i prelom i štampa publikacija Instituta za književnost i umetnost".

Izveštaj sa tribine "Sabrana dela Branka Miljkovića: poziv za nove uvide"

12.11.2019

 

U Institutu za književnost predstavljena su sabrana dela Branka Miljkovića, malo poznati eseji, gimnazijski radovi, ljubavna pisma svojoj simpatiji. Jedan od priređivača, Goran Stanković je istakao da su široj javnosti ostali veoma malo poznati eseji, kritike i prevodi Miljkovića, što je nadoknađeno ovim izdanjem, koje otvara puteve novog tumačenja ovog velikog pisca. Ističući da prvog izdanja odavno nema čak ni u antikvarnicama, dr Goran Maksimović je rekao da ovo izdanje pokazuje Miljkovića ne samo kao pesnika, već kao ličnost i čoveka koji je nosio harizmu, pomerao granice, ostavljao silan utisak na ljude oko sebe i bio idol generacije.

Okrugli sto "Književne teorije XX veka u srpskoj književnoj kritici"

8.11.2019

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje prvi u nizu okruglih stolova "Književne teorije XX veka u srpskoj književnoj kritici", na kojima će se problematizovati teorijske "škole" XX veka u kontekstu njihovog doprinosa razvoju srpske književne misli. Uz to, u izvesnoj povratnoj sprezi, cilj je i da se pruži podsticaj za razmišljanje da li je u našoj nauci o književnosti bilo teorijskih invencija koje bi bile doprinos tradiciji opštih teorija književnosti.
Okrugli sto će se održati u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu, 13. novembra, sa početkom u 11 časova.

Tribina "Sabrana dela Branka Miljkovića: poziv za nove uvide"

29.10.2019

 

Institut za književnost i umetnost priređuje tribinu "Sabrana dela Branka Miljkovića: poziv za nove uvide" u sredu, 6. novembra 2019, s početkom u 12 časova. Učestvuju: Bojan Jović, Goran Maksimović, Goran Stanković, Miloslav Šutić, Jelena Mladenović i Dragan Hamović (moderator).

Modernizam i avangarda u jugoslovenskom kontekstu

23.10.2019

 

Projekat "Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca" organizuje predavanje i razgovor u okviru bilateralnog projekta Modernizam i avangarda u jugoslovenskom kontekstu, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost u petak 25. oktobra 2019, u 11 časova. Predavači su: Adrijana Vidić Ruska ženska autobiografija: osobno i javno, i Tomislav Brlek Čitanja modernizma.

Međunarodni naučni skup o savremenom romanu

22.10.2019

 

U organizaciji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Instituta za makedonsku književnost iz Skoplja održaće se 23. i 24. oktobra, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, međunarodna naučna konferencija „Makedonski i srpski roman na prelazu u novi milenijum (uporedni aspekti)“

Na skupu učestvuje više od dvadeset uglednih proučavalaca poetike savremenog romana, univerzitetskih profesora i naučnih istraživača iz Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore i Nemačke.

Promocija zbornika „Josip Sibe Miličić: vreme, prostor, sudbine“

15.10.2019

 

Promocija međunarodnog zbornika radova „Josip Sibe Miličić: vreme, prostor, sudbine“ i novosnovane edicije „Limes“ održaće se na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, u ponedeljak 21. 10, u 18 časova, u sali „Vasko Popa“. O Zborniku će govoriti: dr Aleksandar Jovanović, dr Bojan Jović, dr Aleksandar Jerkov, dr Svetlana Šeatović i dr Sanja Roić (urednice zbornika).

Okrugli sto "Osvajanje ženskog autorstva u srpskoj kulturi"

11.10.2019

 

Na okruglom stolu će se predstaviti istraživanja strategija putem kojih su žene konstituisale i afirmisale žensko autorstvo (u fukoovskom značenju tog pojma) u srpskoj kulturi u 19. i početkom 20. veka. Periodičke publikacije koje su izlazile u tom periodu, simbolički omeđene objavljivanjem dva almanaha koje su priredile žene, Talijom (1829) i Srpkinjom (1913), su privilegovana istraživačka građa. Okrugli sto će biti održan u utorak 15. oktobra 2019. godine u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost sa početkom u 11h.

Predavanje na temu "Kulturne politike revolucije: časopis Student (1937 – 1968)"

2.10.2019

 

Projekat "Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca" organizuje predavanje u biblioteci Instituta za književnost i umetnost u utorak 8. oktobra 2019, u 12 sati. Tema predavanja jeste nastanak i razvoj revolucionarne omladinske i studentske štampe u Jugoslaviji, na primeru časopisa Student, jedinog studentskog časopisa koji je u kontinuitetu, osim za vreme Drugog svetskog rata, izlazio od 1937. do 1991.

Okrugli sto "Časopis Polja" (1955–2019)

26.9.2019

 

Projekat "Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca" organizuje okrugli sto u biblioteci Instituta za književnost i umetnost u utorak 1. oktobra 2019, u 12 sati. Na okruglom stolu predstavićemo sadašnju redakciju i uređivačke politike novosadskih Polja [...]

Teorijski i književnokritički razgovori

16.9.2019

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost u sredu 18. septembra 2019, u 12 sati. Tim povodom DR Milica Bakić-Hejden, profesorka emerita Univerziteta u Pitsburgu, održaće predavanje na temu Priče iz senke : etnografske crtice iz istraživanja o životu monahinja.

Naši istraživači u Folklorističkom kampu „Vuk Karadžić“

9.9.2019

 

I ove godine u radu Folklorističkog kampa „Vuk Karadžić“ učestvovali su saradnici Instituta za književnost i umetnost (projekat Srpsko usmeno stvaralaštvo u interkulturnom kodu) i saradnici Muzikološkog instituta SANU.

Mladi slavisti u poseti Institutu

9.9.2019

 

U četvrtak, 5. septembra 2016, Institut za književnost i umetnost posetili su studenti slavistike iz različitih evropskih univerzitetskih centara, čiji je studijski boravak u Srbiji deo tradicionalnih edukativnih programa koje organizuje Međunarodni slavistički centar.

Okrugli sto "Transkulturne teorije anglografih autora"

17.6.2019

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje okrugli sto "Transkulturne teorije anglografih autora" u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 19. juna 2019. godine sa početkom u 10 časova. Učesnici: prof. dr Mihail Epštejn, Slobodanka Vladiv Glover, dr Igor Perišić, dr Marija Grujić, dr Milica Mustur i dr Marko Teodorski. Okrugli sto uređuju i vode dr Aleksandra Mančić i dr Milica Mustur.

Izveštaj sa radionica za istraživače

16.6.2019

 

Neda Zdravković, bibliotekar, istraživač i pokretač kompanije Europe Connect Ltd sa Novog Zelanda, bila je gost Instituta u sredu 5. juna 2019. godine. Neda je organizovala dve popularne radionice: Upotreba baza podataka i repozitorijuma u metodama istraživanja i Istraživački proces i upotreba referenci menadžment sistema.

Radionice za naučne istraživače

31.5.2019

 

Pozivamo vas na dve radionice koje će se održati u sredu 5. juna 2019. u biblioteci Instituta za književnost i umetnost sa početkom u 12 časova. Radionice će održati Neda Zdravković iz Europa Connect Ltd sa Novog Zelanda.

Razgovor o 25 zbornika edicije „Poetička istraživanja“

20.5.2019

 

Pozivamo vas na razgovor o 25 zbornika edicije „Poetička istraživanja“ koju je na Institutu za književnost i umetnost osnovao Novica Petković. Razgovor će se održati u Maloj sali Kolarčeve zadužbine u četvrtak, 23. maja, u 19.30. časova. O ediciji će govoriti Jovan Delić, Aleksandar Jovanović, Svetlana Šeatović. Gosti večeri: Matija Bećković i Milosav Tešić.

Izveštaj sa naučnog skupa „Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije“

15.4.2019

 

Projekat „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekstˮ održao je 6. i 7. aprila ove godine u Trebinju naučni skup „Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije“. Na skupu je učestvovalo trideset uglednih proučavalaca književnosti, univerzitetskih profesora i naučnih istraživača iz Srbije, Republike Srpske i Italije.

Jubilarni 25. zbornik Pesnički zavičaj Desanke Maksimović

2.4.2019

 

U organizaciji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda, Dučićevih večeri poezije iz Trebinja i Zadužbine „Desanka Maksimović“ objavljen je zbornik 19 naučnih radova. Zbornik je rezultat prošlogodišnjeg naučnog skupa projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti 20. veka: nacionalni i evropski kontekst“ održanog u Trebinju od 13. do 14. aprila povodom 120 godina od rođenja Desanke Maksimović, 25 godina od smrti pesnikinje. Ovaj zbornik je i jubilarni 25. u ediciji Poetička istraživanja u okviru navedenog projekta.

Naučni skup „Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije“

1.4.2019

 

U organizaciji Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Dučićevih večeri poezije iz Trebinja održaće se 6. i 7. aprila u Trebinju naučni skup „Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije“. Na skupu učestvuje trideset uglednih proučavalaca poezije, univerzitetskih profesora i naučnih istraživača iz Srbije, Republike Srpske i Italije. „Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije“ je dvadeset i sedmi skup projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti 20. veka: nacionalni i evropski kontekst“, a dvanaesti u saradnji sa Dučićevim večerima poezije i gradom Trebinjem. Urednici skupa su prof. dr Predrag Petrović i dr Nedeljka Bjelanović, naučni saradnik.

Teorijski i književnokritički razgovori

11.3.2019

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 13. marta 2019. u 12 časova. Tim povodom Boban Trifunović održaće predavanje na temu Književnost i etnologija / antropologija : „Rasa“ u prozi H. F. Lavkrafta.

Izveštaj sa međunarodnog naučnog skupa „Poetika nemogućeg“

5.3.2019

 

Projekat „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti 20. veka – nacionalni i evropski kontekst” u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“ organizovao je međunarodni naučni skup „Poetika nemogućeg: Dušan Matić, Aleksandar Vučo, Marko Ristić i njihov pesnički krug od avangarde do poznog modernizma” 21. i 22. februara 2019. u prostorijama Instituta za književnost i umetnost i Univerzitetske biblioteke. Urednici skupa prof. dr Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke i dr Svetlana Šeatović, rukovodilac Projekta su u decembru 2018. godine održali radni sastanak kao uvod u glavni deo skupa posvećenog beogradskom krugu nadrealizma.

Okrugli sto „Feministička (književna) kritika“

28.2.2019

 

Povodom sto godina od osnivanja časopisa Ženski pokret na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu tokom 2019. i 2020. godine planirano je niz aktivnosti kojima će biti obeležen ovaj jubilej. Jedna od prvih aktivnosti povodom 100 godina od osnivanja Ženskog pokreta, a prvi razgovor povodom ovog časopisa u vidu okruglog stola ima temu „Feministička (književna) kritika“. U razgovoru učestvuju Stanislava Barać, Nađa Bobičić, Ana Kolarić, Katarina Lončarević, Jelena Milinković i Žarka Svirčev. Okrugli sto će biti održan u utorak 5. marta 2019. godine u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost sa početkom u 11h.

Saradnica IKUM-a – ovogodišnja dobitnica nagrade „Anđelka Milić“

25.2.2019

 

Sa zadovoljstvom prenosimo vest da je dr Žarka Svirčev, naučna saradnica Instituta za književnost i umetnost, dobila nagradu „Anđelka Milić“. Koleginica Svirčev nagradu je dobila u kategoriji za najbolji naučni rad domaće autorke ili autora u oblasti društvenih i humanističkih nauka, koji je objavljen u prethodnoj kalendarskoj godini (2018), a koji predstavlja značajan naučni doprinos rodnim studijama (teoriji i istraživanjima) u Srbiji.

Međunarodni naučni skup posvećen nadrealizmu „Poetika nemogućeg”

19.2.2019

 

Institut za književnost i umetnost u saradnji sa UB „Svetozar Marković” u okviru projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti 20. veka – nacionalni i evropski kontekst” organizuje međunarodni naučni skup posvećen nadrealizmu „Poetika nemogućeg: Dušan Matić, Aleksandar Vučo, Marko Ristić i njihov pesnički krug od avangarde do poznog modernizma”. Skup će se održati 21. februara 2019. godine u prostorijama Instituta za književnost od 10 časova i 22. februara 2019. od 11 časova u UB „Svetozar Marković“.

Predstavljanje zbornika o Milanu Raduloviću

18.2.2019

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje predstavljanje zbornika o Milanu Raduloviću, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 20. februara u 12 časova. Učesnici: akademik Jovan Delić, dr Vukašin Milićević, dr Kristijan Olah i dr Milica Mustur.

Izveštaj sa okruglog stola "Predstavljanje grada u književnosti i kulturi"

15.2.2019

 

Projekat „Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika“ organizovao je 6. februara 2019. godine okrugli sto o predstavljanju grada u književnosti i kulturi. Ovaj događaj pripada prvoj fazi realizacije Međunarodnog naučnoistraživačkog projekta Italijanski gradovi u književnostima 20. veka, čiji su organizatori Institut za književnost i umetnost u Beogradu, Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu, Odsek za humanističke studije Univerziteta Ca’ Foscari u Veneciji i Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Međunarodni naučni skup „Likovno i književno u časopisu Umetnički pregled (1937–1941)“

14.2.2019

 

Institut za književnost i umetnost u Beogradu 14–16 maja 2020. godine organizuje međunarodni naučni skup „Likovno i književno u časopisu Umetnički pregled (1937–1941)“. Knjiga sažetaka biće objavljena pre skupa, a tematski zbornik svih predstavljenih pozitivno recenziranih radova posle skupa.
Rok za prijavu teme sa sažetkom od 300 do 500 reči je 1. mart 2020.

Okrugli sto "Predstavljanje grada u književnosti i kulturi"

4.2.2019

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje okrugli sto "Predstavljanje grada u književnosti i kulturi" u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 6. februara 2019. godine u 11 časova. Učesnici: prof. dr Mirjana Ðurđević, prof. dr Mileta Prodanović, doc. dr Rade Pantić, msr Jelena Žugić. Okrugli sto uređuje i vodi prof. dr Tatjana Rosić.

Izveštaj sa prvog dela skupa „Poetika Nemogućeg”

3.2.2019

 

Prvi deo skupa „Poetika Nemogućeg: Dušan Matić, Aleksandar Vučo i Marko Ristić i njihov pesnički krug od avangarde do poznog modernizma”, koji organizuje Institut za književnost i umetnost u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković” u okviru projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti 20. veka – nacionalni i evropski kontekst”, održan je 21. decembra 2018. Uvodna razmatranja o poetici i estetici srpskog nadrealističkog kruga izneli su, u prostorijama profesorske čitaonice Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”, prof. dr Aleksandar Jerkov upravnik biblioteke, dr Svetlana Šeatović viši naučni saradnik i rukovodilac projekta, filozof i prevodilac Ivan Milenković i dr Biljana Andonovska naučni saradnik. Razgovoru, koji je vođen uz odabrani arhivski materijal TV Beograda, priključio se i Leon Kojen komentarima o uređivačkom poslu na izdanju Mutan lov u bistroj vodi (2007).

Srećni praznici!

4.1.2019

 

Svim našim dragim saradnicima i saradnicama želimo srećne praznike!

Pevanje uz gusle

19.12.2018

 

28. novembra ove godine pevanje uz gusle je upisano na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Stručni doprinos pripremi dokumentacije koja je pratila ovaj predlog Srbije pružile su dr Danka Lajić Mihajlović, etnomuzikolog, viši naučni saradnik Muzikološkog instituta SANU i dr Smiljana Ðorđević Belić, viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost. Predlog je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu u saradnji sa Muzikološkim institutom SANU, uz podršku brojnih guslara, guslarskih udruženja i Saveza guslara Srbije, lokalnih samouprava, naučnih i kulturnih institucija, stručnih udruženja i nevladinih organizacija.

Okrugli sto "Poetika Nemogućeg"

18.12.2018

 

Institut za književnost i umetnost u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković” u okviru projekta "Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti 20. veka – nacionalni i evropski kontekst" organizuje naučni skup posvećen nadrealizmu. Skup pod nazivom "Poetika Nemogućeg: Dušan Matić, Aleksandar Vučo i Marko Ristić i njihov pesnički krug od avangarde do poznog modernizma" sastoji se iz dva dela. Prvi deo posvećen je uvodnim razmatranjima koja će 21. decembra sa početkom u 11 časova u prostorijama Univerzitetske biblioteke izložiti: prof. dr Aleksandar Jerkov upravnik biblioteke, dr Svetlana Šeatović viši naučni saradnik i rukovodilac projekta, filozof i prevodilac Ivan Milenković, prof. dr Gojko Tešić, dr Biljana Andonovska naučni saradnik. Drugi deo skupa održaće se 21. i 22. februara 2019. godine. Govornici će 21. decembra, pripremnog radnog dana, problematizovati niz književnoistorijskih pitanja i estetičko-teorijskih aspekata beogradskog nadrealističkog kruga. Uvodni razgovori vodiće se uz uvid u odabrani arhivski video i audio materijal o pesnicima pomenutog pravca.

Predstavljanje zbornika o Milanu Kašaninu

11.12.2018

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje predstavljanje zbornika o Milanu Kašaninu, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 12. decembra u 12 časova.

Izveštaj sa okruglog stola "Transkulturne teorije frankografih i hispanografih autora"

4.12.2018

 

Projekat „Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika“ organizovao je okrugli sto o transkulturnim teorijama frankografih i hispanografih autora. Namera ovog događaja bila je da započne seriju razgovora o sprezi književnosti i teorija koje pojam kulture i kulturnog posmatraju kao mesta razmene, mešanja, preplitanja, dijaloga, prevođenja, izmeštanja i premeštanja. U razgovoru su učestvovali prof. dr Dalibor Soldatić sa Katedre za iberijske studije Filozofskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Tamara Valčić Bulić vanredni profesor francuske književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, doc. dr Bojana Kovačević Petrović docent za špansku književnost i kulturu i španski jezik Katedre za iberijske studije Filozofskog fakulteta u Beogradu, doc. dr Vladimir Karanović docent za hispanske književnosti Katedre za iberijske studije Filozofskog fakulteta u Beogradu i dr Aleksandra Mančić viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu. Razgovor je vodio dr Marko Teodorski, naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu.

Naučni skupovi "Film i književnost" i "Umetnost Živojina Pavlovića: priče, svetovi, mediji"

28.11.2018

 

Institut za književnost i umetnost i Fakultet dramskih umetnosti u četvrtak i petak, 29. i 30. novembra 2018. godine organizuju dva skupa: prvi, "Film i književnost", i drugi, "Umetnost Živojina Pavlovića: priče, svetovi, mediji", na kojima će učestvovati 70 istraživača iz zemlje i inostranstva. Skupovi će se održati u prostorijama Instituta za književnost i umetnost i Zadužbine Dositeja Obradovića, kralja Milana 2, Beograd. Ujedno će biti otvorena i izložba reprodukcija likovnih radova iz zaostavštine Živojina Pavlovića. Svečano otvaranje skupova je u četvrtak, 29. novembra u 8:30 u svečanoj sali Zadužbine Dositeja Obradovića.

Okrugli sto "Transkulturne teorije frankografih i hispanografih autora"

13.11.2018

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje okrugli sto "Transkulturne teorije frankografih i hispanografih autora" u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 14. novembra 2018. u 11 časova. Učesnici: prof. dr Dalibor Soldatić, prof. dr Tamara Valčić Bulić, doc. dr Bojana Kovačević Petrović, doc. dr Vladimir Karanović i dr Aleksandra Mančić. Okrugli sto uređuju i vode dr Aleksandra Mančić i dr Marko Teodorski.

Pola veka Književne istorije

2.11.2018

 

Povodom velikog jubileja biće održana tribina u maloj sali SKC-a, u sredu, 7. novembra, sa početkom u 19 časova. Razgovaraće se o bogatoj istoriji časopisa, ali i o perspektivama naučne periodike iz humanistike.

Predavanje dr Marije Šarović

23.10.2018

 

U okviru ciklusa predavanja Preplitanja i prožimanja u književnosti i kulturi koje organizuje projekat "Srpska književnost u evropskom kulturnom prostoru", naučni saradnik dr Marija Šarović održaće predavanje na temu "Predstave veštice u likovnoj umetnosti". Predavanje će biti održano u petak, 26.10.2018. godine, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

Marija Šarović je saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu od 2004. godine. Istražuje fantastičnu književnost, mitologiju i demonologiju, avangardnu književnost. Trenutno radi na prvoj od dve monografije sa temom veštice u književnosti i drugim umetnostima.

Predavanje dr Aleksandre Kuzmić

25.9.2018

 

Projekat "Srpska književnost u evropskom kulturnom prostoru" organizuje ciklus predavanja Preplitanja i prožimanja u književnosti i kulturi u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u petak 29. septembra 2018. u 12 časova. Tim povodom Aleksandra Kuzmić održaće predavanje na temu "Bolje sin od kala, nego devojka od zlata : dekonstrukcija i dramaturška funkcionalnost rodnih stereotipa u trima crnohumornim komedijama Dušana Kovačevića".

Kraj prvog svetskog rata i slovenski svet

25.7.2018

 

U okviru XVI Međunarodnog kongresa slavista, 22. VIII 2018. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu održaće se Okrugli sto "Kraj prvog svetskog rata i slovenski svet". Lingvističku sekciju Okruglog stola organizovala je dr Gordana Ilić Marković (Univerzitet u Beču), a književnu sekciju dr Vesna Matović (Institut za književnost i umetnost u Beogradu).

Javne nabavke JN 1/2018

6.7.2018

 

Institut za književnost i umetnost objavljuje na portalu javnih nabavki poziv za podnošenje ponuda u okviru javne nabavke male vrednosti - "Lektura i korektura, slog i prelom i štampa publikacija Instituta za književnost i umetnost".

Okrugli sto "Književna istorija: (prvih) pedeset godina"

4.6.2018

 

Povodom 50 godina od pokretanja časopisa Književna istorija organizuje se okrugli sto "Književna istorija: (prvih) pedeset godina" u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u utorak, 5. juna 2018. u 11 časova. U razgovoru učestvuju nekadašnji glavni urednici časopisa: dr Aleksandar Petrov, dr Dušan Ivanić i dr Miodrag Maticki. U nastavku razgovora učestvuju i: dr Bojan Jović, glavni i odgovorni urednik časopisa, dr Tanja Popović, dr Jelena Novaković, dr Jovan Delić i dr Milan Miljković. Razgovor moderira: dr Stanislava Barać.

Časopis se sve vreme oslanjao na saradnju saradnika sa naučnoistraživačkih projekata Instituta za književnost i umetnost i danas, kao časopis sa M24 kategorijom, Književna istorija predstavlja jedan od vodećih naučnih časopisa u Srbiji.

Međunarodni naučni skup o Tinu Ujeviću

28.5.2018

 

U okviru projekta „Srpska književnost u evropskom kulturnom prostoru“ Institut za književnost i umetnost iz Beograda i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizuju dvodnevni međunarodni naučni skup „A(tra)kcija Ujević : avangarda, angažman i revolucija u delu Tina Ujevića“, koji se održava 31. maja i 1. juna 2018. godine u biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

Okrugli sto "Nikola Milošević : književni teoretičar i filozof"

21.5.2018

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje okrugli sto "Nikola Milošević : književni teoretičar i filozof" u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 23. maja 2018. u 11 časova. Učesnici: prof. dr Milo Lompar, dr Igor Perišić, dr Kristijan Olah i prof. dr Ilija Marić. Okrugli sto uređuje i vodi Kristijan Olah.

Izveštaj sa naučnog skupa o poeziji Branislava Petrovića

14.5.2018

 

Institut za književnost i umetnost, Beograd i Gradska biblioteka su, u okviru 55. Disovih svečanosti, organizovali Naučni skup „Prilozi za poetiku Branislava Petrovića”. Skup je održan u čačanskom Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, 10. maja 2018. godine.

Naučni skup o poeziji Branislava Petrovića

26.4.2018

 

U okviru projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst“ Institut za književnost i umetnost iz Beograda i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka organizuju jednodnevni naučni skup „Prilozi za poetiku Branislava Petrovića“, koji se održava 10. maja 2018. godine u Čačku.

Odluka o javnim nabavkama JN 1/2018

25.4.2018

 

Institut za književnost i umetnost doneo je Odluku o dodeli ugovora u javnoj nabavci male vrednosti usluga - lektura i korektura, slog i prelom i štampa publikacija.

Predavanje dr Vesne Elez

24.4.2018

 

Projekat "Srpska književnost u evropskom kulturnom prostoru" organizuje Preplitanja i prožimanja u književnosti i kulturi u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u petak 27. aprila 2018. u 12 časova. Tim povodom Vesna Elez održaće predavanje na temu Bodlerovo Cveće zla: lepota, Satana, ljubav.

Dr Vesna Elez (1975) je vanredni profesor na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu.

Izveštaj sa naučnog skupa „Pesnički zavičaj Desanke Maksimović“

23.4.2018

 

Od 13. do 14. aprila 2018. godine u organizaciji Instituta za književnost i umetnost (projekat: Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti 20. veka), Zadužbine „Desanka Maksimović“ i Dučićevih večeri poezije, u Trebinju je održan skup „Pesnički zavičaj Desanke Maksimović“.

Teorijski i književnokritički razgovori

16.4.2018

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 18. aprila 2018. u 12 časova. Tim povodom Ivana Pražić održaće predavanje na temu Jedan pojas, jedan put : Transnacionalni Novi put svile kao post-hladnoratovski globalni poredak.

Naučni skup Pesnički zavičaj Desanke Maksimović

4.4.2018

 

Od 13–15. aprila 2018. godine održaće se nacionalni naučni skup Pesnički zavičaj Desanke Maksimović u Trebinju, kao 25. skup u ediciji Poetička istraživanja projekta Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti 20. veka: nacionalni i evropski kontekst, u saradnji sa Dučićevim večerima poezije i Zadužbinom Desanka Maksimović.

Teorijski i književnokritički razgovori

2.4.2018

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 4. aprila 2018. u 12 časova. Tim povodom Jelena Žugić održaće predavanje na temu Dođi juče : zamrznuti prostori i zgrada jednog bioskopa u Beogradu.

Jelena Žugić je doktorand na programu Moderne književnosti i kulture na Novom Univerzitetu u Lisabonu.

Predavanje dr Branimira Jankovića

18.2.2018

 

Predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Odseku za istoriju dr Branimir Janković će 20. februara 2018. u 12 časova u Biblioteci IKUM-a održati predavanje Jugoslovensko čitanje Ruske revolucije iz perspektive istorije knjige.

Branimir Janković (Vinkovci, 1980) postdoktorand i viši asistent na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je doktorirao 2014. godine, prethodno diplomiravši istoriju i kroatistiku.

Predavanje dr Žarke Svirčev

7.2.2018

 

Spoljna saradnica projekta za proučavanje periodike Instituta za književnost i umetnost dr Žarka Svirčev će 13. februara 2018. u 12 časova u Biblioteci IKUM-a održati predavanje Feminističke studije periodike i srpska avangarda. Predavanje ima za cilj da predoči prisustvo ženskog autorstva u programskim i reprezentativnim avangardnim projektima artikulisanim u listovima i časopisima koji su u prvoj polovini dvadesetih godina okupljali avangardne autore/ke.

Predavanje dr Bojana Jovića

18.1.2018

 

U okviru ciklusa Periodika između književne forme i društvenog aktivizma, dr Bojan Jović će u Biblioteci IKUM-a 23. januara 2018. u 12 časova održati predavanje Spiritizam u srpskoj periodici s kraja XIX i početka HH veka.

Dr Bojan Jović (Beograd, 1963) je naučni savetnik i direktor Instituta za književnost i umetnost u Beogradu.

Predavanje ma Gorana Lazičića

12.1.2018

 

U okviru ciklusa Periodika između književne forme i društvenog aktivizma, ma Goran Lazičić će u Biblioteci IKUM-a 16. januara 2018. u 12 časova održati predavanje "David Albahari kao urednik u časopisu Književna reč".

Goran Lazičić (Novi Sad, 1983) je doktorand na Odseku za slavistiku Univerziteta u Gracu.

U susret praznicima...

29.12.2017

 

Svim našim dragim saradnicima i saradnicama želimo srećne predstojeće praznike!

Predavanje dr Tomislava Brleka

22.12.2017

 

U okviru ciklusa Periodika između književne forme i društvenog aktivizma, dr Tomislav Brlek će u Biblioteci IKUM-a 26. decembra 2017. u 12 časova održati predavanje "Beogradsko Delo kao désœuvrement".

Tomislav Brlek (1971, Zagreb) vanredni je profesor na Katedri za opštu istoriju književnosti Odseka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Odloženo predavanje

20.12.2017

 

Predavanje ma Gorana Lazičića David Albahari kao urednik u časopisu Književna reč, zakazano za 21. 12. 2017. u Biblioteci IKUM-a, odlaže se za januar 2018. O januarskom terminu održavanja predavanja biće postavljeno naknadno obaveštenje.

Predavanje ma Gorana Lazičića

18.12.2017

 

U okviru ciklusa Periodika između književne forme i društvenog aktivizma, ma Goran Lazičić će u Biblioteci IKUM-a 21. decembra 2017. u 12 časova održati predavanje David Albahari kao urednik u časopisu Književna reč. Predavanje će osvetliti Albaharijev urednički rad u jednom od vodećih časopisa poznojugoslovenske epohe.

Goran Lazičić (Novi Sad, 1983) je doktorand na Odseku za slavistiku Univerziteta u Gracu.

Teorijski i književnokritički razgovori

16.12.2017

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 20. decembra 2017. u 12 časova. Tim povodom Ivan Milenković održaće predavanje na temu Paradoksi autobiografske proze (Prust, Bernhard, Knausgor).

Ivan Milenković (1965) je filozof i prevodilac. Bavi se savremenom francuskom i političkom filozofijom.

Izveštaj sa tribine

15.12.2017

 

U okviru tribine „Teorijski i književnokritički razgovori“, koju organizuje projekat Instituta za književnost i umetnost „Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika“, 6. decembra 2017. održano je predavanje dr Marije Grujić sa temom „Koncepti proučavanja popularnog : književne studije kao inspiracija“.

Naučni skup Časopisi za decu: jugoslovensko nasleđe 1918–1991

5.12.2017

 

U Biblioteci Instituta za književnost i umetnost 7. i 8. decembra 2017. godine održaće se naučni skup Časopisi za decu: jugoslovensko nasleđe 1918–1991. Povezujući proučavaoce književnosti za decu i istraživače periodike, različitih generacija i iz više sredina, skup će rezimirati dosadašnje i pokrenuti mnoge nove teme vezane za ovaj važan kulturnoistorijski korpus.

Teorijski i književnokritički razgovori

4.12.2017

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 6. decembra 2017. u 12 časova. Tim povodom dr Marija Grujić održaće predavanje na temu Koncepti proučavanja popularnog : književne studije kao inspiracija .

Dr Marija Grujić (1974) je zaposlena u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu.

Izveštaj sa tribine

27.11.2017

 

U okviru tribine „Teorijski i književnokritički razgovori“, koju organizuje projekat Instituta za književnost i umetnost „Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika“, 22. novembra 2017. održano je predavanje prof. dr Vesne Elez sa temom „Nasleđe Rolana Barta“.

Predavanje dr Predraga Brebanovića

23.11.2017

 

U okviru ciklusa Periodika između književne forme i društvenog aktivizma, doc. dr Predrag Brebanović će u Biblioteci IKUM-a 28. novembra 2017. u 12 časova održati predavanje Američka periodika i sukob na književnoj levici. Tom prilikom će zbivanja na američkoj književnoj, kulturnoj i političkoj sceni u prvoj polovini 20. veka biti sagledana kroz prizmu „sukoba na književnoj levici“ – koncepta koji je preuzet iz jugoslovenske književne istoriografije.

Predrag Brebanović (1967) predaje na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu.

Teorijski i književnokritički razgovori

20.11.2017

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 22. novembra 2017. u 12 časova. Tim povodom dr Vesna Elez održaće predavanje na temu Nasleđe Rolana Barta.

Dr Vesna Elez (1975) je vanredni profesor na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu.

Predavanje ma Svetlane Montue

16.11.2017

 

U okviru ciklusa predavanja Periodika između književne forme i društvenog aktivizma, ma Svetlana Montua će 21. novembra 2017. u 12 časova u Biblioteci IKUM-a održati predavanje Anti/kolonijalna izložba u Parizu (1931) i nadrealistička kontra/javnost.

Svetlana Jevtović Montua (Beograd, 1982) trenutno je na doktorskim studijama na Univerzitetu Pariz Nanter, u okviru kojih se bavi odnosima umetnosti i politike u postkolonijalnom kontekstu.

Poetika Milutina Bojića i izložba „100 godina Plave grobnice“

2.11.2017

 

Povodom 100 godina od smrti Milutina Bojića, pozivamo vas 8. novembra, u 19 sati, u Atrijum Narodne biblioteke Srbije, na predstavljanje zbornika radova Poetika Milutina Bojića, prvog zbornika naučnih radova posvećenog ovom prerano preminulom srpskom pesniku.

Predavanje ma Bojane Aćamović

12.10.2017

 

U okviru ciklusa predavanja Periodika između književne forme i društvenog aktivizma, ma Bojana Aćamović će 17. oktobra 2017. u 12 časova u Biblioteci IKUM-a održati predavanje Nepoznati Volt Vitman: dva senzacionalna otkrića sa stranica američke štampe 19. veka.

Bojana Aćamović je zaposlena kao istraživač saradnik u Institutu za književnost i umetnost, na projektu Srpska književnost u evropskom kulturnom prostoru.

Predavanje dr Dragane V. Todoreskov

7.10.2017

 

U okviru ciklusa predavanja Periodika između književne forme i društvenog aktivizma, dr Dragana V. Todoreskov će 10. oktobra 2017. u 12 časova u Biblioteci IKUM-a održati predavanje Sterijini šaljivi kalendari i parodija periodičke forme.

Dragana V. Todoreskov je književna kritičarka i istoričarka književnosti, zaposlena u Matici srpskoj.

Izveštaj sa tribine

6.10.2017

 

U okviru tribine „Teorijski i književnokritički razgovori“ koju organizuje projekat Instituta za književnost i umetnost „Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika“, održano je predavanje dr Romila Kneževića sa temom „Možda stvaramo nove svetove: ogled o teurgijskoj prirodi umetnosti“.

Teorijski i književnokritički razgovori

15.9.2017

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 20. septembra 2017. u 12 časova. Tim povodom dr Romilo Knežević održaće predavanje na temu Možda stvaramo nove svetove: ogled o teurgijskoj prirodi umetnosti.

Mladi slavisti u poseti Institutu za književnost i umetnost

15.9.2017

 

U četvrtak 7. septembra u organizaciji Skupa slavista i seminara srpskog jezika i književnosti, koji se već 47 godina održava na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beograd, mladi slavisti iz Austrije, Belorusije, Bugarske, Italije, Irana, Kine, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine, Francuske i Češke posetili su Institut za književnost i umetnost.

Izveštaj sa tribine

10.7.2017

 

Projekat „Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika“, u okviru tribinskog programa pod naslovom „Teorijski i književnokritički razgovori“, 21. juna 2017. godine organizovao je predavanje dr Saše Kesića pod naslovom „Teorija prikazivanja kvir identiteta u savremenoj istočnoevropskoj umetnosti i kulturi“. Diskurzivni okvir izlaganja predavač je pronašao u teoretizaciji prikazivanja kvir identiteta, ali i u teoriji bio/nekropolitike. Potom, oslanjajući se pre svega na postsocijalističku paradigmu Marine Gržinić, Saša Kesić je analizirao način na koji se kvir identiteti formiraju i afirmišu u savremenoj Istočnoj Evropi...

Teorijski i književnokritički razgovori

29.6.2017

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 5. jula 2017. u 12 časova. Tim povodom doc. dr Marina Milivojević Mađarev održaće predavanje na temu Junaci farse na putu ka građanskoj drami – teorijsko razmatranje žanrovskih promena u delu Aleksandra Popovića od 1984. do 1994. godine.

Teorijski i književnokritički razgovori

19.6.2017

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 21. juna 2017. u 12 časova. Tim povodom dr Saša Kesić održaće predavanje na temu Teorija prikazivanja kvir identiteta u savremenoj istočnoevropskoj umetnosti i kulturi.

Promocija zbornika Pesničke teme i poetički modeli Alekse Šantića

12.6.2017

 

Pozivamo vas na promociju zbornika Pesničke teme i poetički modeli Alekse Šantića u sredu, 14. juna 2017, u 19.30 časova, u Maloj sali Kolarčeve zadužbine. Plakat je u prilogu.

Zbornik naučnih radova Pesničke teme i poetički modeli Alekse Šantića predstavlja dvadeset treći zbornik u seriji Poetička istraživanja. Premda je o Šantićevom stvaralaštvu pisano dosta, ovo je tek drugi naučni zbornik o ovom znamenitom srpskom pesniku.

Izveštaj sa naučnog skupa Josip Sibe Miličić: vreme, prostor, sudbine

7.6.2017

 

U petak 2. juna, 2017. godine u prostorijama Univerzitetske biblioteke i Instituta za književnost i umetnost održan je međunarodni interdisciplinarni naučni skup – Josip Sibe Miličić: vreme, prostor, sudbine. Skup su organizovali Institut za književnost i umetnost, Univerzitetska biblioteka Beograd i Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Naučni skup Josip Sibe Miličić: vreme, prostor, sudbine

26.5.2017

 

U petak, 2. 6. 2017. u Univerzitetskoj biblioteci i Institutu za književnost i umetnost održaće se međunarodni, interdisciplinarni naučni skup posvećen Josipu Sibi Miličiću, avangardnom pesniku, likovnom umetniku i diplomati. Skup pod nazivom Josip Sibe Miličić: vreme, prostor, sudbine počinje sa radom u 9 časova u Univerzitetskoj biblioteci.

Organizatori skupa su Institut za književnost i umetnost, Univerzitetska biblioteka, Beograd i Filozofski fakultet, Zagreb.

Teorijski i književnokritički razgovori

26.5.2017

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 31. maja 2017. u 12 časova. Tim povodom dr Amra Latifić održaće predavanje na temu Ruski avangardni eksperiment: opera Pobeda nad suncem, oslobađanje umetničke forme.

Predavanje će biti održano u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

Predavanje dr Jelene Milinković

19.5.2017

 

U okviru ciklusa predavanja Interdisciplinarna proučavanja periodike koji organizuje projekat Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca, dr Jelena Milinković održaće u utorak 23. maja 2017. u 12 časova predavanje na temu Ljubavna pripovetka i roman u srpskoj periodici kraja 19. i prve polovine 20. veka. Predavanje dijahronijski analizira ljubavnu pripovetku u periodici kraja 19. i početka 20. veka.

Jelena Milinković zaposlena je na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu.

Obeležavanje jubileja „Veliki rat i književnost – Priče o piscima: Bojić i Dis“

16.5.2017

 

Tribinski progam „Veliki rat i književnost – Priče o piscima: Bojić i Dis, obeležavanje jubileja“ predstaviće ne samo priče o ova dva velikana naše književnosti, već i širi kontekst u kome su se našli. Program aktualizuje, rasvetljava i prati: biografiju i učešće oba pesnika u ratnom stradanju; njihovo učešće u kulturnom i javnom životu na Krfu i stvaralačke priloge u Krfskom zabavniku. Program će publikovati nove i do sad malo poznate činjenice iz njihovog ličnog i društvenog života u sudbinskim istorijskim okolnostima za srpski narod.

Poziv za prijavu izlaganja za međunarodni naučni skup Desničini susreti 2017

4.5.2017

 

Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije i Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo pisaca i Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ u saradnji s Institutom za književnost i umetnost iz Beograda objavljuju da će se Desničini susreti 2017: Smrt u opusu Vladana Desnice i evropskoj kulturi – poetički, istorijski i filozofski aspekti, posvećeni pedesetoj godišnjici Desničine smrti, održati u Zagrebu, u Hrvatskom društvu pisaca i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 15. i 16. septembra, te u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom. Skup se održava u okviru dvogodišnjeg međudržavnog bilateralnog projekta „Desničini susreti i hrvatsko-srpski/srpsko-hrvatski interkulturalizam“ (2016–2017).

Predavanje Dragana Ðorđevića

3.5.2017

 

U okviru ciklusa predavanja Interdisciplinarna proučavanja periodike koji organizuje projekat Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca, dr Dragan Ðorđević održaće u utorak 9. maja 2017. u 12 časova predavanje na temu Omladinska glasila Indeks (Novi Sad) i Vidici (Beograd) kao poligoni nove umetničke prakse. Predavanje će biti održano u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

Dragan Ðorđević je esejista i proučavalac književnosti i kulture. Od 2008. godine zaposlen je kao profesor srpskog jezika i književnosti u XIII beogradskoj gimnaziji.

Izveštaj sa okruglog stola o Mihizu

26.4.2017

 

Projekat „Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika“ organizovao je okrugli sto o književnom delu Borislava Mihajlovića Mihiza. Namera ovog razgovora bila je da okupi nekoliko autora posvećenih proučavanju ili stvaranju u onim književnim oblastima u kojima je i Mihajlović delovao. Učestvovali su: dr Igor Perišić, naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, prof. dr Slobodan Vladušić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, mr Muharem Bazdulj, pisac i novinar, ma Nikola Marinković, književni kritičar i istoričar književnosti i dr Vladan Bajčeta, istraživač pri Institutu za književnost i umetnost u Beogradu.

Izveštaj sa naučnog skupa o Milutinu Bojiću

18.4.2017

 

U Trebinju 6. aprila i u Beogradu 10. i 11. aprila 2017. godine održan je naučni skup Poetika Milutina Bojića, povodom 125. godina od rođenja pesnika i 100. godina od njegove smrti. Skup je realizovan u zajedničkoj saradnji Instituta za književnost i umetnost, biblioteke „Milutin Bojić“ i Dučićevih večeri poezije, Trebinje.

Okrugli sto o Mihizu

13.4.2017

 

Projekat „Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika“ organizuje okrugli sto o temi „Borislav Mihajlović Mihiz: kritičar i pisac“. Okrugli sto će se održati u sredu 19. aprila, sa početkom u 11 časova, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

Predavanje Dragoslave Mićović

13.4.2017

 

U okviru ciklusa predavanja Interdisciplinarna proučavanja periodike koji organizuje projekat Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca, doc. dr Dragoslava Mićović održaće u utorak 18. aprila 2017. u 12 časova predavanje na temu Žene u policiji kroz jezik srpske policijske periodike od 1910. godine do danas. Predavanje će biti održano u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

Dragoslava Mićović zaposlena je na Kriminalističko-policijskoj akademiji od 2006. godine.

Naučni skup Poetika Milutina Bojića

31.3.2017

 

Institut za književnost i umetnost, biblioteka „Milutin Bojić“ Beograd, i Dučićeve večeri poezije Trebinje, organizuju naučni skup Poetika Milutina Bojića. Skup će se jednim delom održati u Trebinju od 6. do 7. aprila, dok će glavni deo biti održan u Beogradu od 10. do 11. aprila.

Skup se organizuje u okviru rada na projektu: Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst.

Predavanje Ane Čugurović

30.3.2017

 

U okviru ciklusa predavanja Interdisciplinarna proučavanja periodike koji organizuje projekat Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca, Ana Čugurović održaće u utorak 4. aprila 2017. u 12 časova predavanje na temu Dinamizam političkih narativa u etnološko-antropološkom istraživanju zajedništva. Predavanje će biti održano u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

Ana Čugurović (master – etnolog-antropolog) upisana je na doktorske studije na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Teorijski i književnokritički razgovori

16.3.2017

 

Projekat "Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika" organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 22. marta 2017. u 12 sati. Tim povodom Dr Ðurđina Šijaković sa Etnografskog instituta SANU u Beogradu održaće predavanje na temu Snaga (u) ranjivosti: Euripidovo iskustvo žene u nekoliko slika.

Predavanje će biti održano u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

Predavanje Aleksandra Pavlovića

16.3.2017

 

U okviru ciklusa predavanja Interdisciplinarna proučavanja periodike koji organizuje projekat Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca, dr Aleksandar Pavlović održaće u utorak 21. marta 2017. u 13 časova predavanje na temu „Treći rat“: albanska kampanja iz 1912/1913. u srpskoj levičarskoj štampi. Predavanje će biti održano u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

Aleksandar Pavlović je naučni saradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda, a radio je i kao urednik na Trećem programu Radio Beograda i kao predavač na katedri za slavistiku Univerziteta u Notingemu.

Izveštaj sa okruglog stola o Milanu Kašaninu

8.3.2017

 

Projekat „Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika“ organizovao je okrugli sto posvećen delu i kulturnoistorijskom značaju Milana Kašanina, 22. februara u biblioteci Instituta za književnost i umetnost. Razgovor je proistekao iz potrebe interdisciplinarnog proučavanja Kašaninovog obimnog i heterogenog opusa iz književnosti, istorije umetnosti i kulture. Delo ovog polihistora rasvetljeno je iz ugla istorije književnosti, istorije arhitekture, istorije likovnih umetnosti, grafologije, tekstologije, muzeologije, studija kulture i društvenih teorija.

Predavanje Katarine Janković Popović

3.3.2017

 

U okviru ciklusa predavanja Interdisciplinarna proučavanja periodike koji organizuje projekat Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca, mr Katarina Janković Petrović održaće u utorak 07. marta 2017. u 12 časova predavanje na temu Uloga Politikinog "Kulturnog dodatka" kao posrednika u promovisanju različitih kultura. Predavanje će biti održano u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

Katarina Janković Popović je magistrirala i završila specijalističke studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu gde je trenutno na doktorskim studijama.

Nagrada Anđelka Milić

27.2.2017

 

Imamo veliko zadovoljstvo da vas obavestimo da su naše saradnice dr Stanislava Barać, naučna saradnica i dr Slobodanka Peković, naučna savetnica, ovogodišnje dobitnice nagrade Anđelka Milić. Dr Stanislava Barać je dobitnica u kategoriji: najbolji naučni rad u oblasti društvenih i humanističkih nauka koji predstavlja značajan naučni doprinos rodnim studijama u Srbiji, a dr Slobodanka Peković u kategoriji: podrška razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih studija u Srbiji.

Nagrada Anđelka Milić za 2017. godinu biće svečano uručena dobitnicama 28. februara u 18 sati na Filozofskom fakultetu u Beogradu (sala 108 na prvom spratu).

Predavanje Ane Kolarić

24.2.2017

 

U okviru ciklusa predavanja Interdisciplinarna proučavanja periodike koji organizuje projekat Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca, dr Ana Kolarić održaće u sredu 01. marta 2017. u 12 časova predavanje na temu Uređivačke politike i feministička štampa. Predavanje će biti održano u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

Ana Kolarić je docentkinja na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Predavanje Sanje Roić

21.2.2017

 

U okviru bilateralne saradnje Instituta za književnost i umetnost i Centra za komparativno-historijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pozivamo vas na predavanje Sanje Roić „Crnjanski i Kvarner: živa uspomena“. Predavanje će biti održano u petak, 24. februara, u 12 časova, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

Prof. dr Sanja Roić redovni je profesor Filozofskog fakultet u Zagrebu. Predavala je na Univerzitetima u Rimu, Torinu, Trstu, Bolonji, Peskari-Kjetiju, Napulju, Bariju, Kataniji, Berlinu, Varšavi i Zadru.

Okrugli sto o Milanu Kašaninu

18.2.2017

 

Projekat „Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika“ organizuje okrugli sto o temi „Milan Kašanin: književnik, istoričar književnosti i umetnosti“. Okrugli sto će se održati u sredu 22. februara, sa početkom u 11 časova, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

Predavanje Daliborke Mihajlović

14.2.2017

 

U okviru ciklusa predavanja Interdisciplinarna proučavanja periodike koji organizuje projekat Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca, ma Daliborka Mihajlović održaće u utorak 21. februara 2017. u 12 časova predavanje na temu Slika, politička i potrošačka kultura: Interakcija slike i teksta u štampanim i savremenim medijima.

U predavanju će se predstaviti rezultati istraživanja koja se fokusiraju na uticaj slike u štampanim i masovnim medijima: njihov uticaj na društvena kretanja, kao i novo pozicioniranje vizuelnosti u odnosu na jezik.

Teorijski i književnokritički razgovori - izveštaj sa predavanja dr N. Bahlajtnera

2.2.2017

 

U biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 14. decembra 2016. dr Norbert Bahlajtner (Norbert Bachleitner) održao je predavanje pod naslovom "From Scholarly to Commercial Writing: German Women Translators in the Age of 'Translation Factories'".

Predavanje Uroša Tomića

18.1.2017

 

U utorak, 24. januara 2017, sa početkom u 12 časova, u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost, dr Uroš Tomić (Univerzitet u Beogradu) održaće predavanje sa temom „Od vešala do bestselera: uloga periodike u razvoju britanskog kriminalističkog romana“.

Projekat Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca poziva sve zainteresovane da prisustvuju predavanju, kao i da se uključe u diskusiju koja će potom uslediti.

U susret praznicima...

26.12.2016

 

Svim našim dragim saradnicima i saradnicama želimo srećne predstojeće praznike!

Razgovor o knjizi dr Slobodanke Peković

9.12.2016

 

U četvrtak, 15. decembra 2016, sa početkom u 13 časova u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost, Projekat Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca organizuje Razgovor povodom knjige dr Slobodanke Peković Časopisi po meridostojanstvenog ženskinja: ženski časopisi u Srbiji na početku 20. veka (Matica srpska, Institut za književnost i umetnost, 2015). U razgovoru će učestvovati dr Vesna Matović, dr Ana Kolarić, dr Jelena Milinković, dr Stanislava Barać i autorka.

Teorijski i književnokritički razgovori

9.12.2016

 

Projekat Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, 14. decembra 2016. u 12 časova. Tim povodom dr Norbert Bahlajtner, redovni profesor Bečkog univerziteta, održaće predavanje na temu From Scholarly to Commercial Writing : German Women Translators in the Age of ‘Translation Factories’.

Okrugli sto o Jelici Belović Bernadžikovskoj

6.12.2016

 

Okrugli sto o Jelici Belović Bernadžikovskoj održan je 26. novembra na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Skup Jelica Belović Bernadžikovska – etnografkinja, pedagoškinja, književnica... organizovan je kao jedna od aktivnosti istraživačkog projekta Knjiženstvo, teorija i istorija ženske književnosti na srpskom jeziku do 1915. godine i na njemu su učestvovali istraživači iz Srbije, Republike Srpske, BiH i SAD.

Desničini susreti - predavanje dr Darka Babića

30.11.2016

 

Dr Darko Babić sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji u Beogradu gostuje u okviru bilateralnog projekta „Desničini susreti i hrvatsko-srpski/srpsko-hrvatski interkulturalizam“, održaće u utorak, 6. decembra 2016, u 12 časova predavanje na temu „Muzeologija i upotreba baštine u suvremenom društvu: slučaj idejnog muzeološkog projekta Kuće Vladana Desnice i Muzeja interkulturalizma u Kuli Stojana Jankovića“.
Predavanje će se održati u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

Teorijski i književnokritički razgovori

17.11.2016

 

Projekat Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, 23. novembra 2016. u 12 časova. Tim povodom Miloš Ćipranić održaće predavanje na temu Arhitektonse ekfrase i topos neizrecivosti.

Teorijski i književnokritički razgovori - izveštaj sa tribine

17.11.2016

 

U biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 19. oktobra 2016. održan je razgovor povodom knjige Jurija Borjeva Enciklopedija estetike, teorije književnosti i teorije umetnosti (Эnciklopediя эstetiki, teorii literaturы i teorii iskusstva, Moskva, 2015). U razgovoru su učestvovali: dr Milica Mustur, prof. dr Aleksandar Petrov i prof. dr Miloslav Šutić. Moderator tribine bio je dr Igor Perišić. U konstruktivnom razgovoru pokrenuta su pitanja relacija estetičke teorije i savremenih književnih teorija, kao i opšta pitanja.

Desničini susreti - predavanje prof. dr Draga Roksandića

10.11.2016

 

Prof. dr Drago Roksandić sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji u Beogradu gostuje u okviru bilateralnog projekta „Desničini susreti i hrvatsko-srpski/srpsko-hrvatski interkulturalizam“, održaće u sredu, 16. novembra 2016, u 12 časova predavanje na temu „Prvi kongres kulturnih radnika Hrvatske (Topusko, 25–27. VI 1944) : između „Mjesta pamćenja“ i kritičke refleksije“.
Predavanje će se održati u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

Okrugli sto o srpskoj pozorišnoj periodici

1.11.2016

 

U četvrtak, 15. decembra 2016, sa početkom u 13 časova u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost, Projekat Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca organizuje Razgovor povodom knjige dr Slobodanke Peković Časopisi po meridostojanstvenog ženskinja: ženski časopisi u Srbiji na početku 20. veka (Matica srpska, Institut za književnost i umetnost, 2015). U razgovoru će učestvovati dr Vesna Matović, dr Ana Kolarić, dr Jelena Milinković, dr Stanislava Barać i autorka.

Predavanje dr Pšemislava Strožeka /
Lecture of Dr. Przemyslaw Strozek

25.10.2016

 

U utorak 01.11.2016. godine dr Pšemislav Strožek, Institut za umetnost Poljske akademije nauka, predavač na Akademiji likovnih umetnosti u Varšavi i Kolegijum civitas u Varšavi, održaće predavanje na temu "Radnički sport i komunističke avangarde u Istočnoj Evropi". Predavanje će se održati u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost u 12 časova.

On Tuesday, 01.11.2016. Dr. Przemyslaw Strozek, The Institute of Art of the Polish Academy of Sciences, a lecturer at The Academy of Fine Arts in Warsaw and Collegium Civitas in Warsaw, will give a lecture on the topic "Workers Sport and Communist Avant-gardes in Eastern Europe". The lecture will be held at the Library of the Institute of Literature and Art at 12:00.

Predavanje Nemanje Mitrovića

21.10.2016

 

U utorak, 25. oktobra 2016, sa početkom u 11 časova, u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost, dr Nemanja Mitrović (The European Graduate School, Saas-Fee, Switzerland) održaće predavanje sa temom „O recepciji dela Infinitiv u časopisu Reč“.

Projekat Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca poziva sve zainteresovane da prisustvuju predavanju, kao i da se uključe u diskusiju koja će potom uslediti.

Razgovor o enciklopediji Jurija Borjeva

13.10.2016

 

U biblioteci Instituta za književnost i umetnost, u sredu 19. oktobra 2016. u 12 sati, održaće se razgovor povodom knjige Jurija Borjeva Enciklopedija estetike, teorije književnosti i teorije umetnosti (Эnciklopediя эstetiki, teorii literaturы i teorii iskusstva, Moskva, 2015). U razgovoru će učestvovati: dr Milica Mustur, prof. dr Aleksandar Petrov i prof. dr Miloslav Šutić. Moderator i urednik tribine je dr Igor Perišić.

Predavanje Eve Kovolik

10.10.2016

 

U utorak, 11. oktobra 2016. godine, u 11 časova, u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost naučna saradnica Seminara za slavistiku na Univerzitetu „Martin Luter“ u Haleu, dr Eva Kovolik, održaće predavanje „Istorija i naracija: strategije fikcionalizacije kod Radoslava Petkovića, Davida Albaharija i Dragana Velikića“. Dobro došli!

Desničini susreti - predavanje Matka Globačnika

30.9.2016

 

Doktorand Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Matko Globačnik, koji u Beogradu gostuje u okviru bilateralnog projekta "Desničini susreti i hrvatsko-srpski/srpsko-hrvatski interkulturalizam", održaće u utorak, 4. oktobra 2016, u 13 časova predavanje na temu "Najranija recepecija marksizma među Južnim Slavenima u Habsburškoj Monarhiji i Srbiji".
Predavanje će se održati u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost.

Izložba Vladan Desnica (1905 - 1967)

22.9.2016

 

U vreme trajanja međunarodnog naučnog skupa "Hrvatsko-srpski/srpsko-hrvatski interkulturalizam danas: povodom 110. godišnjice rođenja Vladana Desnice", u prostorijama Instituta za književnost i umetnost gosti će biti u prilici da uživaju u izložbi "Vladan Desnica (1905 - 1967)" autorke Olge Krasić Marjanović. Izložba je svoju originalnu postavku imala u Biblioteci grada Beograda 2005. godine, povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja Vladana Desnice.

Međunarodni naučni skup Desničini susreti 2016.

12.9.2016

 

Prvi put od svog osnivanja, Desničini susreti biće održani u Beogradu. U okviru ove manifestacije, održaće se međunarodni naučni skup Hrvatsko-srpski/srpsko-hrvatski interkulturalizam danas: povodom 110. godišnjice rođenja Vladana Desnice. Cilj beogradskih Desničinih susreta je da se posvete problemskom sagledavanju dosadašnjih proučavanja srpsko-hrvatskog/hrvatsko-srpskog interkulturalizma, odnosno da otvore nove teme i metodološke pristupe onome što se naziva zajedničkim nasleđem i u tom svetlu ispitaju i aktuelne književne i kulturne fenomene (post)jugoslovenskog identiteta.
Skup će biti održan 23-25. septembra, u prostorijama Instituta za književnost i umetnost i Biblioteke grada Beograda.

Letnja škola srpskog jezika, kulturne istorije i prevođenja TRŠIĆ 2016

8.9.2016

 

Peta po redu Letnja škola srpskog jezika, kulturne istorije i prevođenja TRŠIĆ 2016 – NACIONALNI FESTIVALI realizovana je u Tršiću od 18. do 27. avgusta 2016. godine. Učestvovalo je devet studenata južne slavistike iz Austrije, Beolorusije, Engleske, Italije, Nemačke, Poljske, Rusije, Slovenije i Ukrajine.

Javne nabavke

15.7.2016

 

Institut za književnost i umetnost objavljuje Javni poziv za podnošenje ponuda u okviru javne nabavke male vrednosti - "Priprema, likovno-grafičko rešenje, dizajn, lektura i korektura, i štampa publikacija Instituta za književnost i umetnost".

"Susret Sefarda i Aškenaza na Zapadnom Balkanu: između tradicije i promena"

4.7.2016

 

Na ovom međunarodnom naučnom skupu učestvuju naučnici iz Srbije i još deset zemalja (SAD, Nemačka, Mađarska, Austrija, Hrvatska, Izrael, Poljska, Makedonija, Italija, Bugarska). Beograd je po prvi put domaćin naučnog skupa ovog formata i veličine posvećenog jevrejskim temama, a posebno susretu Sefarda i Aškenaza.
Skup će biti održan 5-7. jula, u prostorijama Jevrejske opštine Beograd, Kralja Petra 71.

Razgovor o zborniku Zvuk, metar i smisao u poeziji Milosava Tešića

18.6.2016

 

U utorak, 21. juna, u Maloj sali Kolarčeve zadužbine, održaće se Razgovor o zborniku Instituta za književnost i umetnost Zvuk, metar i smisao u poeziji Milosava Tešića, sa početkom u 19:30 časova. Učestvuju: dr Jovan Delić, dr Aleksandar Jovanović, dr Radivoje Mikić, dr Marko Radulović i akademik Milosav Tešić.

Teorijski i književnokritički razgovori

17.6.2016

 

Projekat kulturološke književne teorije i srpska književna kritika organizuje Teorijske i književnokritičke razgovore povodom knjige dr Marije Grujić Rod i kultura fragmentarnosti: "Nečista krv" i "Gazda Mladen" Borisava Stankovića, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, 22. juna 2016. u 12 časova. U razgovoru učestvuju prof. dr Vladislava Gordić Petković, prof. dr Tatjana Rosić i autorka.

Okrugli sto povodom dve decenije opisa humorističkih časopisa

16.6.2016

 

Projekat Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca organizuje Okrugli sto Čas opisa časopisa, povodom ciklusa knjiga Žarka Rošulja Čas opisa časopisa I−VI. Učesnici: dr Miodrag Maticki, dr Vesna Matović, dr Marko Nedić, prof. dr Dušan Ivanić, dr Slobodanka Peković, prof. dr Dragana Vukićević, dr Tatjana Jovićević i autor Žarko Rošulj. Okrugli sto će biti održan 21. juna 2016, sa početkom u 12 časova.

Naučni skup Srpsko-hrvatski/hrvatsko-srpski interkulturalizam danas

15.6.2016

 

Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kao pokretač i nosilac projekta Desničinih susreta, i Institut za književnost i umetnost u Beogradu, čiji su saradnici njegovi redovni učesnici, Desničine susrete 2016. i 2017. godine realizuju u okviru zvanične bilateralne naučne saradnje Srbije i Hrvatske pod nazivom „Desničini susreti“ i hrvatsko-srpski/srpsko-hrvatski interkulturalizam.

Predstavljanje zbornika radova Poezija Branka V. Radičevića

10.5.2016

 

U četvrtak, 19. maja 2016, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, održaće se predstavljanje zbornika Poezija Branka V. Radičevića, sa početkom u 12:00 časova. Učestvuju: dr Bojan Jović, direktor Instituta za književnost i umetnost, Danica Otašević, urednik izdanja i dr Dragan Hamović, priređivač zbornika.

„Prevođenje srpske kulture i tradicije“ na Univerzitetu u Kembridžu

10.5.2016

 

Na Godišnjoj konferenciji Britanskog društva za slavistiku i istočno-evropske studije (BASEES) na Ficvilijem koledžu Univerziteta u Kembridžu prikazana je stalna izložbena postavke Muzeja jezika i pisma Srpsko pismo i jezik kroz istoriju (Serbian Writing and Language Throughout History) autorke Dajane Ðedović, koja je u okviru zajedničkog projekta Instituta za književnost i umetnost i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ – Letnje škole jezika, kulturne istorije i prevođenja TRŠIĆ2013, prevedena na engleski jezik. Izložbenu postavku je pratio naučni program predstavljen u okviru panela Prevođenje srpske kulture i tradicije (The Translation of Serbian Culture and Traditions), koji je moderirala autorka projekta i koordinatorka Letnje škole jezika, kulturne istorije i prevođenja TRŠIĆ Dragana Grbić.

Izveštaji sa održanih predavanja tribinskog ciklusa Književnost i..

26.4.2016

 

Projekat za teoriju književnosti započeo je ciklis tribinskog programa pod naslovom Književnost i... U februaru i martu književna teorija je vodila dijalog sa arheologijom. Urednik programa je naučni saradnik dr Igor Perišić.

Književnoteorijska tribina Književnost i...

6.4.2016

 

U sredu, 13. aprila 2016. godine prof. dr Silvija Bajcar Novak sa Jagelonski Univerziteta u Krakovu održaće predavanje na temu Imaginarna Poljska Ive Andrića, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, sa početkom u 12:00 časova.

Književnoteorijska tribina Književnost i...

18.3.2016

 

U sredu, 23. marta 2016. godine, prof. dr Staša Babić održaće predavanje Panhelenski narativ: književnost, arheologija i istorija umetnosti na zajedničkom zadatku, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, sa početkom u 12:00 časova.

Književnoteorijska tribina Književnost i...

4.3.2016

 

U sredu, 9. marta 2016. godine, doc. dr Milena Gošić održaće predavanje Književnost u službi arheološke interpretacije, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, sa početkom u 12:00 časova.

Razgovor o seriji zbornika Poetička istraživanja

23.2.2016

 

U četvrtak, 25. februara 2016, u Maloj sali Kolarčeve zadužbine, održaće se Razgovor o seriji zbornika Instituta za književnost i umetnost Poetička istraživanja, sa početkom u 19:30 časova. Učestvuju: dr Jelena Novaković, dr Bojan Jović, dr Aleksandar Jovanović, dr Petar Pijanović i dr Jovan Delić.

Književnoteorijska tribina Književnost i...

19.2.2016

 

U sredu, 24. februara 2016. godine, doc. dr Monika Milosavljević održaće predavanje Arheolog kao pisac, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, sa početkom u 12:30 časova.

Književnoteorijska tribina Književnost i...

5.2.2016

 

Projekat za teoriju književnosti započinje ciklis tribinskog programa pod naslovom Književnost i..., u kojem će se kroz niz predavanja eminentnih stručnjaka iz raznih humanističkih oblasti književna teorija "suočiti" sa drugim društvenim naukama kako bi na osnovu interdisciplinarnog dijaloga preispitala sopstvene fundamentalne postavke i smisao postojanja u 21. veku. U februaru i martu književna teorija će voditi dijalog sa arheologijom. Urednik programa je naučni saradnik dr Igor Perišić.

Razgovor o zborniku Poezija i modernistička misao Stanislava Vinavera

5.2.2016

 

U ponedeljak, 8. februara, u Maloj sali Kolarčeve zadužbine održaće se Razgovor o zborniku Poezija i modernistička misao Stanislava Vinavera, sa početkom u 19:30 časova. Učestvuju: Mina Ðurić, dr Jovan Delić, dr Boško Suvajdžić i dr Predrag Petrović.

Predavanje Gordane Ilić Marković

3.2.2016

 

U utorak, 9. februara, u 11:00 časova, u Biblioteci Instituta za književnost i umetnost, Gordana Ilić Marković održaće predavanje pod nazivom Periodika kao izvor za proučavanje jezičke i kulturne politike Austrougarske monarhije u doba Prvog svetskog rata.

Tribina Ženski časopisi - neizostavni dokumenti epoha

29.1.2016

 

U ponedeljak, 1. februara 2016. godine, u 19 časova, u Galeriji "Atrijum" Biblioteke grada Beograda, održaće se tribina "Ženski časopisi - neizostavni dokumenti epoha" na kojoj će govoriti prof. dr Biljana Dojčinović, dr Slobodanka Peković, dr Ana Kolarić, Jelena Milinković i dr Stanislava Barać.

Izložba U sobi sopstvenih portreta: ženski portreti i feministička kontrajavnost 1920–1941

24.12.2015

 

Izložba "U sobi sopstvenih portreta: ženski portreti i feministička kontrajavnost (1920–1941)" svečano je otvorena u ponedeljak, 28. decembra 2015. godine, u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56), u 19 časova.
Izložba će biti otvorena do 4. februara 2016. godine.

Naučni skup Časopis Žena danas (1936 – 1940)

7.12.2015

 

Naučni skup posvećen „prvoj seriji“ časopisa Žena danas (1936–1940), koji se održava u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, sledi istraživački koncept i započeti niz konferencijske i zborničke obrade pojedinačnih časopisa na institutskom projektu Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca (Istorija srpske književne periodike, Istorija srpske književne periodike prve polovine 20. veka), u okviru kojeg je posebno obrađen tzv. međuratni period (Srpska avangarda u periodici, Sto godina Srpskog književnog glasnika, Književni sever (1925–1935), Časopis Nova Evropa 1920–1941, Časopis Ruski arhiv 1928–1937 i kultura ruske emigracije u Kraljevini SHS/Jugoslaviji, uz odgovarajuće bibliografije časopisa).

Naučni skup O poeziji i poetici Borislava Radovića

24.11.2015

 

Poezija i poetika Borislava Radovića, jednog od svakako najznačajnijih pesnika danas, predmet je bavljenja naučnog skupa koji se održava 8. i 9. decembra 2015. u saradnji Instituta za književnost i umetnost i Biblioteke grada Beograda, u okviru rada na projektu „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst“, kojim rukovodi prof. dr Jovan Delić. Na skupu, čiji je urednik dr Dragan Hamović, učestvuje tridesetak tumača savremene srpske poezije.

Tršić sedam jezika govori

29.9.2015

 

Letnja škola srpskog jezika, kulturne istorije i prevođenja TRŠIĆ 2015 i ove godine je okupila studente srbistike iz raznih evropskih zemalja – Beolrusije, Engleske, Italije, Nemačke, Poljske, Rusije i Ukrajine. U rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića studentima se tokom intenzivnog desetodnevnog programa pruža mogućnost da steknu iskustva iz domena prevođenja, prošire znanja iz kulturne istorije Srba i upoznaju se sa narodnom tradicijom i starim zanatima.

Javne nabavke

11.6.2015

 

Institut za književnost i umetnost objavljuje Javni poziv za podnošenje ponuda u okviru javne nabavke male vrednosti - "Priprema, likovno-grafičko rešenje, dizajn, lektura i korektura, i štampa publikacija Instituta za književnost i umetnost".

Izložba Avangarda: od dade do nadrealizma u Boru

28.5.2015

 

Muzej savremene umetnosti i Institut za književnost i umetnost pozivaju vas na otvaranje izložbe „Avangarda: od dade do nadrealizma“ u četvrtak, 28. maja u 13 časova u Narodnoj biblioteci Bor. Na izložbi „Avangarda: od dade do nadrealizma“ biće predstavljeni nadrealistički i dadaistički časopisi, kao jedan od povlašćenih oblika delovanja ovih avangardnih pokreta.

DOSITEJ U POSETI VUKU

22.5.2015

 

U okviru programa 44. Ðačkog Vukovog sabora 20. maja 2015. godine u Muzeju Jadra u Loznici otvorena je izložba „PREKRETANjA. Hale − Lajpcig, prekretnica u životu Dositeja Obradovića“ autorke Dragane Grbić. Izložba je zajednički projekat Instituta za književnost i umetnost i Zadužbine „Dositej Obradović“ iz Beograda, koju su podržali Centar za promociju nauke i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a gostovanje je organizovano u saradnji sa Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice.

Naučni skup Poezija Branka V. Radičevića

8.5.2015

 

U okviru naučnog projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst“ Institut za književnost i umetnost iz Beograda i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ u okviru manifestacije „Disovo proleće“ u Čačku priređuju naučni skup „Poezija Branka V. Radičevića“. Skup se održava u četvrtak, 14. maja 2015. godine, na 90-godišnjicu pesnikovog rođenja.

Zvuk, metar i smisao Milosava Tešića

25.3.2015

 

U organizaciji Instituta za književnost i umetnost i Dučićevih večeri poezije iz Trebinja, u okviru projekta "Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti XX veka: nacionalni i evropski kontekst", od 5. do 7. aprila u Trebinju će biti održan naučni skup "Zvuk, metar i smisao Milosava Tešića". Na skupu će učestvovati proučavaoci savremene poezije iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Italije.

Razgovor o knjigama Svetlane Šeatović Dimitrijević

25.3.2015

 

Deo kao celina & celina kao deo: struktura i semantika ciklusa u poeziji Vaska Pope i Ivana V. Lalića i Epizacija moderne lirike: problemi poetike lirskog ciklusa - ciklus i ciklusne strukture u srpskoj poeziji 20. veka.

Desničini susreti 2015. Split i Vladan Desnica (1918 – 1945)

9.3.2015

 

Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije i Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo pisaca i Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Splitu objavljuju da će se Desničini susreti 2015., posvećeni temi Split i Vladan Desnica (1918 – 1945), održati u Splitu (Centar Studia Mediterranea Filozofskog fakulteta u Splitu, Peristil 3/III) od 18. do 20. rujna 2015. godine.

Istorija srpskog jezika i pisma
u Hamburgu i Frankfurtu

16.12.2014

 

Gostovanje izložbe Istorija srpskog jezika i pisma u Hamburgu i Frankfurtu

U okviru manifestacije Dani srpske kulture u Hamburgu u organizaciji D&S Books prikazana je stalna izložbena postavka Muzeja jezika i pisma iz Tršića Istorija srpskog jezika i pisma autorke Dajane Ðedović. Prevod ove izložbe na nemački jezik nastao je u okviru „Prevodilačke radionice i letnje škole srpskog jezika i kulturne istorije – TRŠIĆ 2013“, zajedničkog projekta Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice, Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Muzeja jezika i pisma iz Tršića u kojem su učestvovali studenti srpskog kao stranog jezika prof. dr Roberta Hodela sa Univerziteta u Hamburgu i prof. dr Gordane Ilić-Marković sa Univerziteta u Beču.

Ruski arhiv i kultura ruske emigracije

1.12.2014

 

U ponedeljak i utorak, 24. i 25. novembra 2014. godine, u biblioteci Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, održan je dvodnevni međunarodni naučni skup posvećen časopisu „RUSKI ARHIV (1928–1937)ˮ i KULTURI RUSKE EMIGRACIJE U KRALjEVINI SHS/JUGOSLAVIJI. Skup je organizovan u okviru projekta Uloga srpske periodike u formiranju književnih, kulturnih i nacionalnih obrazaca, koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije.

Preuzmite program skupa

Predstavljanje zbornika „Promišljanje tradicijeˮ

20.11.2014

 

U utorak, 18. novembra 2014. godine, u Svečanoj sali Doma Vukove zadužbine, predstavljen je zbornik radova Promišljanja tradicije - folklorna i literarna istraživanja (ur. B. Suvajdžić, B. Zlatković; Institut za književnost i umetnost, 2014), koji je posvećen Mirjani Drndarski i Nenadu Ljubinkoviću.

O zborniku su govorili: prof. dr Mirjana Drndarski, prof. dr Nenad Ljubinković, prof. dr Mirka Zogović, prof. dr Vojislav Jelić, dr Danka Lajić Mihajlović, msr Marina Mladenović, prof. Dr Boško Suvajdžić i dr Branko Zlatković.

Poezija i modernistička misao
Stanislava Vinavera

14.11.2014

 

U sredu 5. novembra u Biblioteci šabačkoj u Šapcu započeo je sa radom dvodnevni naučni skup Poezija i modernistička misao Stanislava Vinavera. Nastavljen je narednog dana, 6. novembra, u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu. Uz učešće više od trideset uglednih profesora, teoretičara i književnih kritičara ovaj naučni skup se odvijao kao deo istraživačkog projekta Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije.


Mediji o skupu:            

Crnjanski u Matici

16.10.2014

 

Zbornik radova "Miloš Crnjanski: poezija i komentari", zajedničko izdanje Instituta za književnost i umetnost i Filološkog fakulteta iz Beograda, kao i Matice srpske, predstavljeno je, uglavnom mladoj akademskoj publici, u svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu.

Skup je pozdravio dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, a o zborniku su govorili prof. dr Jovan Delić, rukovodilac projekta poetičkih istraživanja, prof. dr Gorana Raičević, doc. dr Slobodan Vladušić i urednik zbornika dr Dragan Hamović.


O predstavljanju zbornika:    

Više o zborniku

Prevodilačka radionica u Tršiću

22.9.2014

 

Treći put za redom u znamenitom mestu Tršić od 15. do 24. septembra održava se Letnja škola kulturne istorije, srpskog jezika i prevođenja, u kojoj se okupilo dvanaest studenata srbistike sa deset univerziteta iz šest evropskih zemalja – Austrije, Beolrusije, Engleske, Italije, Poljske i Rusije. Ovaj zajednički projekat Centra za kulturu „Vuk Karadžićˮ iz Loznice, Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Muzeja jezika i pisma iz Tršića odvija se u godini obeležavanja dva važna jubileja – 200 godina od objavljivanja Vukovih dela Pismenice serbskoga jezika i Male prostonarodne slavenoserbske pjesnarice, i 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića.

Savremena srpska folkloristika II

4.9.2014

 

Povodom obeležavanja 150 godina od smrti Vuka Karadžića i 200 godina od pojave Male protonarodnje slaveno-serbske pjesnarice i Pismenice serbskoga jezika, od 5. do 7. septembra 2014. g. u Beogradu i Tršiću, u organizaciji Instituta za književnost i umetnost, Udruženja folklorista Srbije, Vukove zadužbine, Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" i Centra za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice održan je međunarodni skup folklorista - Savremena srpska folkloristika II.

„Miloš Crnjanski: poezija i komentariˮ

31.7.2014

 

Nakon međunarodnog naučnog skupa (4–6. decembra 2013), u okviru projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst“ (178016), iz štampe je izašao i zbornik radova „Miloš Crnjanski: poezija i komentari“. Zbornik radova Miloš Crnjanski: poezija i komentari bavi se uglavnom poezijom, izostavljajući epske forme našeg autora, među tumačima odavno privilegovanei sabrao je ukupno četrdeset radova. Radovi su, radi preglednosti, podeljeni u sedam segmenata.


O zborniku:    

Letnji seminar istorije u Petnici

25.7.2014

 

Na letnjem seminaru istorije u Istraživačkoj stanici Petnica 21–23. jula 2014. organizovan je trodnevni istraživački blok Rat, periodika, književnost u okviru kog su se polaznici seminara upoznali sa najznačajnijim tipovima periodike iz vremena Prvog svetskog rata (Beogradske novine, krfski Zabavnik, Iz starih riznica, rukopisna periodika).

„Avangarda: od dade do nadrealizmaˮ

27.6.2014

 
 

Muzej savremene umetnosti i Institut za književnost i umetnost pozivaju vas na javno vođenje kroz izložbu „Avangarda: od dade do nadrealizma“ u subotu, 28. juna s početkom u 12 časova u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2) . Vođenje će održati autorke izložbe Aleksandra Mirčić (Muzej savremene umetnosti) i Biljana Andonovska (Institut za književnosti i umetnost).

Izložba traje od 28. maja do 17. avgusta. Možete je pogledati svakim danom od 12 do 20 časova, osim utorkom, u Legatu Čolaković. Više informacija o izložbi pronađite na sajtu Muzeja savremene umetnosti.