Завршена је прва фаза дугорочно замишљеног пројекта Дигитални индекс типова српских народних приповедака, чији су пријатељи Филолошки факултет Универзитета у Београду, Удружење фолклориста Србије и наш институт.


У среду, 5. јуна, у Библиотеци Института за књижевност и уметност одржан је разговор о књизи др Јелене Лалатовић Тако се калио челик: омладинска штампа и борба за слободни универзитет 1937‒1968.


Научно одељење „Поетика модерне и савремене српске књижевности“ организовала је 3. јуна 2024. округли сто „Франц Кафка: сто година касније“ поводом стогодишњице смрти великог писца, у Београду, у библиотеци Института за књижевност и уметност. Округли сто је трајао од 11 до 14.30 часова. Окупио је осморо универзитетских професора и истраживача који су понудили нова и интердисциплинарна читања Кафкиног дела у српској науци о књижевности и указали на различите аспекте Кафкине прозе.


Научно одељење „Периодика у историји српске књижевности и културе“ позива вас на разговор о библиографији проф. др Бојана Ђорђевића Летопис културног живота Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца : 1926-1928 , објављеној као 37. том едиције Историја српске књижевне периодике.


Институт за књижевност и уметност организује дводневни научни скуп „Aнгажман у књижевној форми: књижевно дело Слободана Селенића“, који ће се одржати 6. и 7. јуна у Београду, у библиотеци Института.


Научно одељење „Поетика модерне и савремене српске књижевности“ организује округли сто „Франц Кафка: сто година касније“ поводом стогодишњице смрти великог писца, који ће се одржати 3. јуна у Београду, у библиотеци Института с почетком у 11 часова.


Разговор посвећен зборнику у част академика др Станише Тутњевића Ради свога разговора одржан је 14. маја у Библиотеци Института за књижевност и уметност. С обзиром на то да овај зборник, објављен поводом 50 година научног рада и 80 година живота С. Тутњевића, представља коиздавачки подухват Филолошког факултета у Бањој Луци, Института за књижевност и уметност из Београда и Академије наука и умјетности Републике Српске, догађај су отворили др Бојан Јовић, директор Института, и проф. др Срето Танасић, испред Академије наука и умјетности РС.


Научно одељење „Периодика у историји српске књижевности и културе“ позива вас на разговор о ауторској монографији др Јелене Лалатовић Тако се калио челик. Омладинска штампа и борба за слободни универзитет 1937-1968, објављеној као 38. том едиције Историја српске књижевне периодике.


У организацији Одељења за теорију књижевности и уметности, 31. маја 2024. у 12.00 часова у Библиотеци Института др Александар Димиријевић одржаће предавање „Психоанализа и музика“.


Научно одељење „Српска књижевност и културна самосвест“ организује дводневни научни скуп „Песници као есејисти: културни контексти друге половине 20. века“, који ће се одржати 22. и 23. маја у Београду, у библиотеци Института.


У организацији Одељења за теорију књижевности и уметности, 21. маја 2024. у 12 часова у Библиотеци Института проф. др Мариела Цветић одржаће предавање „Теоријска психоанализа и простор“.


Одељење Периодика у историји српске књижевности и културе Вас позива на петоделни циклус предавања и разговора Истраживања периодике у новим издањима Института за књижевност и уметност.


У организацији Одељења за теорију књижевности и уметности, 24. априла 2024. у 12 часова у Библиотеци Института проф. др Петар Јевремовић одржаће предавање „Савремена психоанализа и разумевање књижевности“.


Научним скупом „Поезија и поетичка мисао Новице Тадића“ од 5. до 6. априла у Требињу отворена је традиционална културна манифестација „Дучићев дан”, посвећена великом српском песнику, Требињцу Јовану Дучићу, која се годинама одржава на празник Благовести, када је преминуо великан српске поезије. Реч је о 16. скупу који се организује у оквиру специјалних веза између Републике Србије и Републике Српске, а у реализацији Института за књижевност и уметност и Општине Требиње, манифестације „Дучићеве вечери поезије“.


У оквиру „Дучићевог дана“, 6. априла са почетком у 18 часова, у требињској Народној библиотеци промовисан је зборник радова Поезија и поетичка начела Лазе Костића. Јубиларни, 15. зборник који је резултат сарадње ИКУМ-а и града Требиња приредили су др Светлана Шеатовић и др Марко Аврамовић. Сâм зборник је 30. у едицији „Поетичка истраживања“ Одељења за поетику модерне и савремене српске књижевности.


У организацији Института за књижевност и уметност из Београда, Одељење за поетику модерне и савремене српске књижевности и Дучићевих вечери поезије из Требиња од 5. до 7. априла биће одржан научни скуп „Поезија и поетичка мисао Новице Тадића“. Научни скуп је резултат сарадње ИКУМ-а и града Требиња дуге шеснаест година, а овог пролећа организован је и поводом педесетогодишњице штампања прве збирке Н. Тадића, Присуства. Уредник скупа је руководилац Одељења, научни саветник, др Светлана Шеатовић.


У оквиру пројекта билатералне сарадње између Филолошког факултета Универзитета у Београду и Института за савремену историју у Љубљани, под називом „Род и интелектуална историја у српској и словеначкој периодичној штампи у 20. веку“, одржана су два радна округла стола у Београду. Први је био 26. марта на Филолошком факултету, а други 29. марта у Институту за књижевност и уметност у Београду.


Задовољство нам је да вас позовемо на промоцију зборника радова Непреводљивости: Барбара Касен. Промоција ће се одржати у библиотеци Института за књижевност и уметност, 2. априла са почетком у 12 часова. О зборнику ће говорити: др Александра Манчић, научни саветник, др Јелена Филиповић, редовни професор, др Миланко Говедарица, редовни професор, др Новак Малешевић, научни сарадник. Радујемо се вашем доласку!


Министарство науке, технолошког развоја и иновација дана 13.03.2024. године расписало је Седми позив за укључење талентованих младих истраживача – студената докторских студија у научноистраживачки рад НИО. Молимо да на својој интернет страници објавите информацију о Седмом позиву и да наведете да се текст Позива и пријаве могу преузети са сајта Министарства www.nitra.gov.rs кликом на линк.


У организацији Одељења за теорију књижевности и уметности, 27. марта 2024. у 12 часова у Библиотеци Института биће одржано предавање „Почеци психоанализе: Шугар и Фројд“ Душана Маљковића.


Институтска истраживања периодике, која су резултирала објављивањем зборника радова о часопису Жена данас (1936–1940) и покренула нова истраживања антифашистичког, феминистичког и књижевног наслеђа његових сарадница, а посебно Митре Митровић, нашла су свој одјек у француској јавности. Наша сарадница Станислава Бараћ, заједно са историчарем Вељком Станићем, дала је интервју за специјално издање Ле Монда посвећено члановима покрета отпора у Другом светском рату на глобалном нивоу (Les résistants). Пре појаве овог онлајн издања у оквиру престижне Ле Мондове едиције (Le Monde hors-série), преносимо део који се односи на антифашистички покрет отпора у Србији, тј. на деловање Митре Митровић и њених другарица окупљених око прве серије часописа Жена данас.


Oвогодишњи програм Центра за југословенске студије и Дома омладине Београда почеће трибином на којој ће се разговарати о зборнику Часопис Жена данас 1936–1940: просвећивање за револуцију (ур. Станислава Бараћ), као и о аутобиографским записима Митре Митровић Отписана (прир. Вељко Станић), али и другим актуелним догађајима и интервенцијама у јавном простору. На трибини ће говорити др Станислава Бараћ, др Вељко Станић, др Ивана Пантелћ и Сања Петровић Тодосијевић. Опис трибине налази се у прилогу.


Промоција зборника радова Драгиша Васић: век црвених магли, у издању Института за књижевност и уметност и Музеја рудничко-таковског краја, одржаће се у Горњем Милановцу у уторак, 20. фебруара са почетком у 19.00 часова, у галерији Музеја, Синђелићева 7.


Позивамо Вас да се пријавите за учешће на међународном научном скупу посвећеном делу Слободана Селенића, који ће се одржати 6. и 7. јуна 2024. године на Институту за књижевност и уметност у Београду.


У понедељак 18. децембра, с почетком у 10:30 часова, у Библиотеци Института за књижевност и уметност биће одржан округли сто „Почеци психоанализе на јужнословенском простору“.


У Научно-образовно културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу од 17. до 19. новембра 2023. реализован је едукативни део пројекта Удружења фолклориста Србије Заједно у очувању НКН: подизање капацитета локалних заједница, који је финансијски подржало Министарство културе Републике Србије. Допринос пројекту пружили су и сарадници Центра за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду, као и Културни центар „Вук Караџић“ из Лознице. Пројектом је руководила др Данка Лајић Михајловић (научни саветник Музиколошког института САНУ), а као стручни консултант била је ангажована др Смиљана Ђорђевић Белић, руководилац Одељења за фолклористику нашег института. У организацији и реализацији биле су ангажоване и мср Данијела Лекић и мср Марина Младеновић Митровић, сараднице поменутог одељења, а у радионицама су уествовали и мср Дејан Илић и мср Ана Милинковић.


У уторак 12. 12. 2023. у сали 105 НВС, с почетком у 9.30 часова, одржаће се научни скуп „Поетика Живорада Недељковића“. Скуп организују Задужбина „Десанка Максимовић“ и Одељење за поетику модерне и савремене српске књижевности Института за књижевност и уметност.


У среду 06. 12. 2023. године Фулбрајтов стипенидиста Џон К. Кокс одржаће у библиотеци Института у 12 часова предавање на енглеском језику о свом раду на превођењу српске књижевности и промени приступа избору дела. У наставку прочитајте више.Институт за књижевност и уметност објављује План јавних набавки за услуге Лектуре и коректуре, слога, прелома и штампе публикација.