Новости

Извештај о округлом столу поводом пројекта АРСФИД

16.10.2023

 

Наша колегиница др Јелена Милинковић као чланица тима, а испред Института за књижевност и уметност учествовала је на округлом столу научног пројекта „Историја и идентитет уметнице у српској модерној уметности – креирање извора за научну и уметничку транспозицију – АРСФИД“, који је одржан у понедељак 09. октобра с почетком у 12 часова у Мултимедијалном центру Академије уметности у Новом Саду. Пројекат је финансиран средствима Фонда за науку на основу програма Идентитети, а партнерске организације Академије уметности су Факултет музичке уметности Универзитета у Београду и Институт за књижевност и уметност у Београду.

Округли сто је отворила руководитељка пројекта и поздравила присутне званице, Милану Тодоровић - стручну сарадницу Фонда за науку Републике Србије и др Гордану Каран - продеканку за науку Факултета музичке уметности, након чега су се присутнима обратили декан Академије уметности проф. Синиша Бокан и продекан за научноистраживачки рад др Богдан Ђаковић.

У препуној сали Мултимедијалног центра Академије уметности присутнима је премијерно приказан промотивни филм пројекта. По завршетку филма чланови тима су говорили детаљније о самом пројекту, циљевима и активностима које предстоје у наредном периоду. Сваки члан пројекта је представио активности дела пројекта за који је задужен. Руководитељка пројекта, др Наташа Црњански је присутнима представила преглед пројекта и активности, док је др Ивана Миладиновић Прица представила достигнућа на дигиталној бази пројекта за првих шест месеци рада. Детаље о активностима у оквиру области Визуелних уметности представили су др Дијана Метлић и др ум. Горан Деспотовски. Поред научне конференције АРСФИД која је најављена за новембар 2024. године, они су говорили и о студентској изложби која ће бити један од пратећих догађаја ове конференције. У оквиру Округлог стола најављена су и три уметничка догађаја која следе у наредним месецима. Поетско вече савремених српских песникиња ће које ће се одржати 9. новембра у Галерији Матице српске у режији Маријане Прпе Финк и позоришни перформанс најављен за фебруар 2024. године најавила је др Марина Мађарев и детаљније испичала о секцији базе која обухвата Драму и књижевност. О значају промоције женске књижевности у јавном простору и ауторкама у дигиталној бази за област Књижевност говорила је др Јелена Милинковић. Др ум. Александра Вребалов, композиторка, најавила је и детаљније говорила о мастеркласу за младе композиторе који ће се одржати 16. и 17. децембра у СМШ „Исидор Бајић. Она је истакла да је услов за пријаву на мастерклас била написана соло песма на стихове модерних српских ауторки, чиме се на још један начин допринело промоцији женског рукописа, али и промоцији музике и умрежавању са другим уметностима. Др ум. Иван Правдић упознао је публику са детаљима оригиналног сценарија под називом „Бити жена“ који пише за мултимедијални позоришни перформанс који ће наредне године бити постављен на Камерној сцени Српског народног позоришта. За крај је др Марија Каран присутнима представила активности пројекта на друштвеним мрежама, јутјуб платформи и најавила садржај подкаста АРСФИД који ће кроз 12 епизода представити 24 етаблиране уметнице из свих уметничких области. Присутни су имали прилику да по окончању Округлог стола поставе питања и учествују у дискусији са члановима тима.