Новости

Три дана о поезији Милоша Црњанског

16.12.2013

 

Међународни научни скуп МИЛОШ ЦРЊАНСКИ: ПОЕЗИЈА И КОМЕНТАРИ, успешно је одржан од 4. до 6. децембра 2013. године у Београду и Новом Саду, у оквиру пројекта „Смена поетичких парадигми у српској књижевности двадесетог века: национални и европски контекст“, уз велику пажњу медијске и културне јавности.

На скупу је изложило своја саопштења тридесет и девет истраживача из Србије, Црне Горе, Републике Српске, као и слависта са научних установа из Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије и Хрватске, а очекује се још осам радова, пре свега иностраних слависта, који ће бити објављени у зборнику. На скупу су учествовали: Јован Делић, Душан Иванић, Радован Вучковић, Роберт Ходел, Александар Милановић, Драган Хамовић, Петар Пијановић, Владимир Гвозден, Горан Радоњић, Александар Петров, Тихомир Брајовић, Звонко Ковач, Александар Јовановић, Светлана Шеатовић Димитријевић, Предраг Петровић, Бојан Јовић, Розана Морабито, Слободан Владушић, Слађана Јаћимовић, Мина Ђурић, Бранко Вранеш, Марко Аврамовић, Александар Јерков, Милослав Шутић, Бојана Стојановић Пантовић, Горана Раичевић, Јана Алексић, Светозар Кољевић, Валентина Хамовић, Јелена Панић Мараш, Јелена Јовановић, Бојан Чолак, Весна Цидилко, Соња Веселиновић, Марија Циндори Шинковић, Зорана Опачић, Кајоко Јамасаки и Небојша Лазић.

Сесије су одржаване на Филолошком факултету, другог дана на Институту за књижевност у Београду, док је завршног дана скуп радио у Матици српској у Новом Саду. Након завршетка, учињена је посета манастиру Крушедол.

Скуп je финансијски помогло Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а организовали су га Институт за књижевност и уметност, Филолошки факултет Универзитета у Београду и Матица српска из Новог Сада.
Извештавање медијских кућа о скупу:

ПОЛИТИКА , Б92 , РТС , ДНЕВНИК , НОВОСТИ , ПОЛИТИКА , ТАНЈУГ17.11.2013.

МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП О ПОЕЗИЈИ МИЛОША ЦРЊАНСКОГ

Јубилеј какав је 120-годишњица од рођења Милоша Црњанског представља добар повод за нова систематска преиспитивања и расветљења његовог, већ одавно класичног дела модерне српске књижевности.

Међународни научни скуп МИЛОШ ЦРЊАНСКИ: ПОЕЗИЈА И КОМЕНТАРИ, посвећен искључиво поезији великог српског лиричара, одржаће се од 4. до 6. децембра 2013. године у Београду и Новом Саду, у оквиру пројекта „Смена поетичких парадигми у српској књижевности двадесетог века: национални и европски контекст“ (178016) којим руководи проф. др Јован Делић. Скуп финансијски помаже Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

За скуп и будући зборник радова пријављено је 47 радова истраживача из Србије, Црне Горе, Републике Српске, као и слависта са научних установа из Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Немачке, Италије, Француске, Украјине, Пољске и Хрватске.

Поред Института за књижевност и уметност, у организацији суделују београдски Филолошки факултет и Матица српска из Новог Сада. Уредници скупа су проф. др Јован Делић и др Драган Хамовић.

Зборник радова МИЛОШ ЦРЊАНСКИ: ПОЕЗИЈА И КОМЕНТАРИ требало би да се појави током наредне године, као треће колективно дело о књижевном делу Милоша Црњанског у полувековној историји Института.


Програм можете преузети овде.