Izdanja

Trenuci Danice Marković

Slobodanka Peković

Trenuci Danice Marković

Izdavač:

Institut za književnost i umetnost/Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis
Beograd/Čačak, 2007

Oznake:


Sažetak:

Danica Marković nije bila zaboravljena spisateljka, ali se, posle knjige Kupačica i zmija. (2003, Čačak, Zavičajna biblioteka „Vrela“, priređivač Marija Orbović, urednik Danica Otašević) videlo da je bila nedovoljno proučena spisateljka čiji su prozni radovi uglavnom ostali nepoznati, rasuti po časopisima. Ispovedna poezija koju je pisala privukla je pažnju kritike i svojim ritmom, ubedljivošću i iskrenom ispovednošću izdvojila ju je i među suvremenim pesnicima i među spisateljkama. Tako je Danica Marković, pored toga što je odmah bila prihvaćena kao pesnikinja, bila i stvaralac koji je narušavao streotipe o ženskom stvaranju.

Vreme od sto godina, koliko je prošlo od objavljivanja prve zbirke pesama dalo je mogućnost istraživačima da sa vremenske distance i iz iskustva koje je vremenom sticano, odredi stvaralaštvo Danice Marković u širem kontekstu tradicionalnog i modernog, folklornog, istorijskog, ženskog pisma. Njena proza je posebno interesantna jer je stvarana u kontrastima narodnog pripovedanja i izrazito moderne forme.

Ključne reči:

Danica Marković, kontekst vremena, žensko pismo, poezija, pripovetke (seoska, gradska, priče iz rata), folklorni elementi, fantastika, etički principi, esej, feljton, malograđanski moral, junak