Izdanja

Poetika Milutina Bojića

Jovan Delić, Svetlana Šeatović

Poetika Milutina Bojića

Izdavač:

Institut za književnost i umetnost : Biblioteka "Milutin Bojić"
Beograd, 2017.

Oznake:

ISBN 978-86-7095-235-5 (брош.)
COBISS.SR-ID 246709772


Sažetak:

Zbornik Poetika Milutina Bojića je 24. zbornik u ediciji Poetička istraživanja, objavljen u okviru projekta „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti dvadesetog veka: nacionalni i evropski kontekst“. Reč je ujedno o prvom naučnom zborniku radova posvećenom ovom prerano preminulom pesniku. Na ovaj način obeležavamo 125 godina od rođenja i stogodišnjicu pesnikove smrti.

Naučne studije književnih proučavalaca iz Srbije, Republike Srpske i Italije usmerene su na poetička i žanrovska pitanja (poezija, drama, prevodi i pozorišna kritika) u sveukupnom opusu ovog umetnika, ali se bave i komparativnim pitanjima i veoma zanimljivim problemom recepcije. Za buduće proučavaoce Bojićevog dela ovaj zbornik će postati polazna tačka jer otvara nove puteve razumevanja ovog svestranog intelektualca. Istovremeno, i ne samo zbog velikih godišnjica – u kojima se još jednom Veliki rat ukrstio s pesnikovom ličnom i stvaralačkom sudbinom – ovaj zbornik pokazuje kako se delo Milutina Bojića može potpuno sagledati tek ako ga njegovi tumači vide istovremeno u književnom, istorijskom i nacionalnom kontekstu.

„Lom epoha i slika sveta Milutina Bojića dobili su pesničku i dramsku refleksiju iskazanu kroz duh i formu moderne. U radovima većine autora akcenat je pre svega na Bojićevoj pesničkoj i dramskoj individualnosti, na poetičkoj svežini i na svemu onome što je tu novo i neponovljivo, a bez čega ovaj stvaralac ne bi imao značaj koji ima u srpskoj književnosti XX stoleća. A taj je značaj potvrđivan i potvrđen za stotinu godina koliko je prošlo od pesnikove prerane smrti do danas. U tome je i vrednost njegovog dela. Nastao prigodnim povodom, ovaj Zbornik važan je doprinos tumačenju i revalorizaciji opusa Milutina Bojića. Nivoom i ozbiljnošću velike većine radova, Institutov zbornik Poetika Milutina Bojića takođe je i značajan prilog srpskoj nauci o književnosti.“

Iz recenzije Petra Pijanovića

Ključne reči:

Prvi svetski rat, Vizantija, srpska poezija XX veka.